search icon

Любопитно

Убили бащата на Христо Калоферов

"През целия ми живот майка ми е играла ролята и на баща, и на майка и досега тя е най-добрия ми приятел"

Малцина могат да останат безразлични към синеокия водещ на късната емисия на „Календар“.

Затова и изглежда естествено около него да се развихриха клюки и дори скандали. Но това си е правило в бранша, където се казва, че „лоша слава няма“, пише rozali.com.

Все пак е трудно да се преглътнат „разкрития“, които прекрачват далеч зад допустимите граници на пикантерията.

Информацията, че докато живеел още в родния си Асеновград, бил известен като гей с прякор Ицо Държанката, защото правел компания на известни възрастни хомосексуалисти, засенчи моментално слуховете, че бил изловен да звъни на секстелефони от работното си място, както и че е любовник на Радина Червенова от БНТ.

Поводът е репортаж, който прави от първия гей-парад в София през 2008-а, преминал драматично като мини гражданска война. Този репортаж ражда съмненията на зложелателите, че Христо подкрепя хомосексуалистите, защото самият той е такъв.

„Аз просто бях дежурен репортер на тази дата и ме пратиха да отразя събитието Когато си репортер, нямаш право на избор, а трябва да отидеш, да вникнеш в нещата и да ги разкажеш на хората по възможно най-достъпния начин“– обяснява простичко водещият.

Професията му не веднъж го е потапяла в проблемите на „различните“ в обществото, правил не само репортажи, но и филми за незрящите в София. В шоуто „Байландо“ Христо избра отново да подкрепи каузата на чаровното незрящо момиче Роси.

Защо красив, млад мъж обръща внимание на неща, които не вълнуват повечето от хората с неговата външност и успехи? И дали самият Христо се чувства „различен“ по някакъв начин? Може би, ако се има предвид нелепа несправедливост на съдбата, която му отнема бащата, когато е едва 3-годишен. Трагичният инцидент, заради който се наложило да порасне по-бързо от връстниците си, оставя своя неминуем отпечатък, част от който е изострената чувствителност към различното.

„Баща ми е бил убит след скандал от човек, който притежавал пушка. Издъхнал по пътя за болницата - казва кратко Христо. - Бил съм много малък и единственото, което помня от него е, че имаше големи и силни ръце и ме държеше здраво. През целия ми живот майка ми е играла ролята и на баща, и на майка и досега тя е най-добрия ми приятел.“

Родителите на водещия се събрали романтично като във филмите. Били много млади и много влюбени, така че татко му откраднал майка му от къщи. Започнал да работи като миньор, за да издържа семейството си. Лека-полека си стъпвали на краката, после се родил Христо. Нелепата смърт на бащата сложила край на приказката. На синът пък се наложило рано да вземе нещата в свои ръце, да се грижи за себе си, майка си и да стане разумен и отговорен като възрастен човек. Години по-късно майка му се омъжила повторно, родила се сестричката му, но бракът й не издържа дълго. Христо започнал да помага всеотдайно и за малката.

„Като излязох от казармата, вече знаех какво искам и започнах да работя в кабелната телевизия в Асеновград. Събрах пари и изпълних мечтата си - отидох да уча в Благоевград.“

Докато следвал филмово и тв операторство, бъдещият водещ работел на две места едновременно - в РТВЦ Благоевград и за БНТ. По-късно заминал за София и започнал като водещ в „По света и у нас“. Най-накрая „акустирал“ в новинарската емисия „Календар“ на Нова телевизия, където, както казва, си е намерил мястото.

„Въпреки трудностите в живота ми, винаги, когато ми е било най-тежко, в крайна сметка нещата са се разрешавали и то учудващо бързо. Затова имам чувството, че като че ли баща ми ми помага отгоре. Не съм от хората, които на религиозни празници първи тичат в църквата и показно палят свещи, а като се приберат вкъщи, правят същото като вчера. Просто, когато ми е тежко, или искам да споделя с баща ми нещо хубаво, отивам да запаля две свещи. Едната слагам горе за здраве на близките ми, а другата - долу в пясъка за него“ - споделя откровено Христо.

Вече пораснал и достатъчно известен, той продължава да върви по по-трудния път, който го среща с мъката и несправедливата съдба. Той никога няма да забрави трагедията с катастрофата на влака в Червен бряг, в който изгоряха много невинни хора. Според водещия, ако си човек, няма как да са ти безразлични съдбите на хората, до които си се докоснал, макар и по работа, и да не ги преживееш. Може би затова и Христо е толкова съпричастен към мечтата на Росица от „Байландо“ да учи актьорско майсторство въпреки недъга си.

На фона на това, клюките и псевдоразкритията за личния му живот губят силата на обидата си „Не съм гей, не съм любовник на Радина Червенова и не звъня на секстелефони. Може да питате който искате в родния ми град – ако намерите някого, който да е чувал дори този уж мой прякор – Ицо Държанката, ще ви стисна ръката“ - заявява Христо. Личи си, че нито се изненадва, нито се ядосва на нещата, които се говорят за него, защото е приел живота си на публична личност и знае, че ще бъде така.

Припомняме:

Христо седем години имал сериозна приятелка, с която живеели заедно още като студенти в Благоевград. После тя дошла с него в София. Но се разделили преди 3 месеца.

„Имахме различия в характерите, които се опитвахме да изгладим доста време, но явно и двамата сме хора, които не могат да се променят. Тя много вярва в зодии и, според нея, никой не може да се справи с мен, защото съм Овен с асцендент Лъв“ - усмихва леко тъжно танцуващият водещ.

Решението, че е по-добре да се разделят, взели заедно. „А сега? Сега малко глътка въздух и ще видим по-нататък...“ - добавя той многозначително.