search icon

Любопитно

Миро срещу Брегович

До началото на голямата евромузикална битка остава точно месец. Надпревата в Осло започва на 25 май. Тогава изпълнители от 17 страни ще се опитат да спечелят гласовете на няколко милиона зрители. Два

До началото на голямата евромузикална битка остава точно месец. Надпревата в Осло започва на 25 май. Тогава изпълнители от 17 страни ще се опитат да спечелят гласовете на няколко милиона зрители. Два дни по-късно представители на още 17 държави ще се качат на сцената със същата задача във втория полуфинал.

Сред тях под щастливия № 13 ще е и нашият представител Миро. Но както е известно, ние, българите, нямаме право да гласуваме за неговата песен “Ангел си ти”, освен от чужбина. Отсега обаче можем смело да предположим, че нашето парче ще стигне до финала, който е на 29 май.

Там към 20-те победители от двата полуфинала ще се присъединят и 5 представители на страните, които по право се включват директно в решителната фаза: Обединеното кралство, Испания, Германия, Франция и Норвегия. Пък натам - каквото сабя покаже. В сравнение с останалите нашата песен има всички качества да отиде доста напред, но далеч не само качествата определят класирането.

До финала остава месец, но първият скандал вече е налице. Крайният срок за предаването на списъка с участниците и песните изтече в понеделник, но украинците не успяха да го спазят. Ръководството на конкурса благосклонно реши да ги изчака и да ги накаже с глоба вместо с дисквалификация. Броени часове след като и последният участник стана ясен (в сряда вечерта) чухме 39-те песни и разгледахме мненията за тях в интернет.

Балада, балада, фолк, балада, балада, денс. “Евровизия 2010” се очертава като фестивал на баладичната песен. Те са толкова много, че започваме да се чудим дали не трябваше да изберем нещо в друг стил. 25 от 39 песни са на английски език, като исландката се е изхитрила да пее едновременно на два чужди езика - английски и френски. Сигурно се надява да дръпне гласове и от франкофоните. Песните на български са само 1-2 (ако броим и македонската). За добро или за лошо, нашето парче ще трябва да бъде харесано от хора, които надали ще разберат за какво се пее в него.

Но иначе Миро и “Ангел си ти” стоят доста добре в евровизионната компания. Повечето мнения в мрежата са от типа “Обичам тази песен!” Поздрави, пожелания и даже увереност в успеха на България идват от Естония, Македония, Полша, Германия, Румъния, Молдова, Хърватия, Сърбия, Израел, Албания. Гърци и гъркини не могат да сдържат възхищението си от “каризмата” на Миро и неговия “Ангел...”. Преобладаващите прогнози са “най-малко полуфинал”. Чужденци, които не познават езика ни и регламента, се питат за какво се пее и защо Миро е седнал, дали пък не е куц? Отзивчиви българи им обясняват че “Ооо-о-о-оо-оо” значи същото, което и на английски, а Миро е на стол заради регламента. Зле настроените коментатори (като “Ако трябва да съм честен, сръбската песен е още по-лоша”) са съвсем малко.

Сръбската песен обаче може да се окаже от сериозните ни конкуренти. Нейният автор има 40-годишна успешна кариера, той е рокикона, етноцар и световно популярен автор на филмова музика. Той е самият Горан Брегович. Затова пък изпълнителят на “Ово йе Балкан” е 22-годишният миловиден младок с уникална прическа Милан Станкович. Стилът на парчето е балкански фолк - запазената марка на Горан. Въпреки познатите качества на композитора оценката на посетителите в сайта Youtube е сред най-ниските - 3 от 5.

На фолклора разчитат и други наши съседи. “Яз я имам силата” пее македонецът Гьоко Танески, но едва ли и сам си вярва. Гърция залага на етнобалкански мотиви. Йоргос Алкаис подвиква енергично “Опа!”, а няколко приятели подскачат зад гърба му. Фолкнюанси звучат още при поляците, а с опита си да обединят народната музика с рок в “Narodnozabavni rock” словенците изглеждат като аутсайдери. Много по-добре им се е получило на финландците - две русокоси девойки купонясват и пеят на преден план. Това може и да се окаже печеливша комбинация.

Повечето от великите сили в музиката този път не предлагат нищо велико. Поравно и руснаци, и чужденци плюят песента на Русия по форумите. Обобщеният коментар е “Просто ужасно”. Британският избор (в изпълнение на Джош Дюбови) се нарича “Звучи добре”, но всъщност е точно обратното и съвсем заслужено има най-ниският рейтинг в интернет. Екзотичният Джеси Матадор представя Франция с Allez, Ola, Ole толкова леко, че е направо незабележимо, а песента на Германия звучи глуповато.

Най-много фенове и възторг засега събира испанското парче. Прилича на песен от филм от времето, когато в Европа се правеше добро кино. Голям потенциал има и Ева Ривас от Армения, стига да изпее “Костилка от кайсия” на живо така, както в клипа.

Свързани новини