search icon

Любопитно

Обидата "не чете ноти" = 2000 лева

Болката си от квалификацията "лъжкиня" Лили Иванова оцени пред Софийския районен съд на 5000 лв. Там...

Болката си от квалификацията "лъжкиня" Лили Иванова оцени пред Софийския районен съд на 5000 лв. Там вчера бе даден ход на делото, заведено от поппримата срещу стария й приятел и автор на едни от най-големите й хитове Митко Щерев.

Двама адвокати прати в своя защита Лили пред Темида, самата тя обаче не се яви. Междувременно по искане на ищцата съдът забрани да се снима в залата. Ответникът Щерев бе "само" с един защитник, но пък залата бе претъпкана с негови поддръжници. Сред тях бяха видни фигури от попгилдията - Асен Гаргов, Ивайло Крайчовски, Александър Петров и др. Огромна делегация следваше Щерев по стълбището на съда, посетители и служители се чудеха кой минава: "А! Митко Щерев? Ясно".

Адвокатите на певицата - Тотев и Янчев, още в началото съобщиха, че делото е заведено от тяхната довереница, защото думата "лъжкиня" в статията "Лили, и на 80 години ще си същата лъжкиня" на в. "Уикенд" представлява позорно обстоятелство и това не се нуждае от доказателства. Митко Щерев веднага се защити сам: "В оригинала на моята статия това заглавие не съществува. То е на редакцията на вестника".

За неимуществените вреди, болки и страдания, нанесени на Лили, адвокатите й предложиха следния "ценоразпис": "лъжкиня" - 5000 лв.; "винаги пее на плейбек и мами, че пее на живо" - 3000 лв., а най-евтино бе оценена обидата "не може да чете ноти" - 2000 лева.

Щерев веднага контрира, че фразата с плейбека също не била негова, а на редакцията.

Преди да започне изслушването на свидетелите, адвокатите на Иванова поискаха да бъде променен начинът на изписване по казуса с руския албум с хитове на певицата. (В статията си композиторът казва, че Лили е взела хонорар, а тя твърди, че това не е истина.) Адвокатът на Щерев - Атанасов, веднага се възползва от случая да прочете цитат от книгата на Лили "Истината", където певицата благодари за същия диск на Иля Резник и на бащата на Филип Киркоров - Бедрос.

Свидетелите на Щерев бяха дъщеря му Александра (29 г.) и журналистът от "Уикенд" Иван Георгиев. Композиторът уточни причините за своята статия: "В книгата "Истината" бях дискриминиран аз и моето семейство". Авторът на "Осъдени души" изброи 6 обиди, нанесени му от биографията на Лили Иванова. Сред тях са фразите: "беден като манастирска мишка", че жена му Катерина "имала нещо с един от музикантите му", "малък човек да видиш наежен, смешно изглежда".

Раздор за пари

Лили Иванова заведе дело срещу Митко Щерев след дълги години работа и дружба с композитора и семейството му. Заедно празнуваха дори Коледа. Двамата развалиха рязко както творческия си тандем, така и личните си отношения.

В дъното на раздора бяха парите. Преди 4 години Щерев забрани на Иванова да изпълнява 17 негови песни, защото получава авторските си отчисления за тях. Споровете им се прехвърлиха в медиите. Миналата година Лили Иванова издаде автобиографична книга, наречена "Истината". Там не само Митко Щерев, но и Тончо Русев, Асен Гаргов и други нейни колеги бяха обрисувани в негативна светлина. Никой от тях обаче не повдигна обвинения срещу авторката в съда. Така се стигна до статията "Лили, и на 80 ще си същата лъжкиня".

От "Музикаутор" твърдят: За 15 г. тя плати за 5 шоута и 1 турне

От 50 концерта и участия на Лили Иванова през 2009-а композиторите, текстописците и аранжьорите на песните й са получили полагащите им се възнаграждения само за три! Това сочат документите на "Музикаутор", сдружението за колективна защита на авторските права у нас.

За последните 15 години организаторите на изявите на поппримата са платили на авторите й само в 6 случая: за 4 концерта в НДК (два през 2009 и два през 2008-а), за 1 във Варна и за 1 турне през 2003 година.

Очевидно хората, които уреждат ангажиментите на всенародната любимка, предпочитат да не плащат на създателите на песните й или го правят само в краен случай. Така стана и с парите за последните й четири шоута в НДК - авторските права бяха уредени, едва когато юристите на "Музикаутор" заведоха дело за дължимите суми.

"С хората, които организират концертите на уважаемата госпожа, постоянно има проблеми - каза Ценко Минкин, председател на "Музикаутор". - Те не желаят да сключват договори с нас, не представят списъците с изпълнените песни и техните автори. Все се опитват да заобиколят закона и ако може да не платят на авторите за труда им. Това е все едно гражданите да отказват да си плащат тока или водата." В резултат все повече композитори забраняват на примата да изпълнява техните произведения. Първи бе Герасим (написал "Ветрове"), последва го Митко Щерев ("Осъдени души", "Хризантеми"), Асен Гаргов ("Детелини"). Май и други хитови автори са на път да се откажат от услугите й. Току-виж скоро Лили останала съвсем без репертоар...

Свързани новини