search icon

Любопитно

Наръчник за управление

Уважаеми дами, не бързайте обидено да навирвате носле. Тази статия не е сексистка и в нея няма нищо...

Уважаеми дами, не бързайте обидено да навирвате носле. Тази статия не е сексистка и в нея няма нищо оскърбително за вас. Тук думата "управление" не е свързана с марионетно поведение и не е синоним на "командорене".

По-скоро става въпрос за съвети към мъжете как да запазят мира и хармонията в една връзка и едновременно с това да постигнат целите си без авторитарно поведение и юмручно право.

За мъжа най-важно е да разбере какво иска жената. След като го разтърси токов удар, героят на Мел Гибсън в "Какво искат жените" (2000) получи дарбата да чете мислите на дамите. Вие няма нужда да пъхате пръсти в контакта, за да научите, че, най-общо казано, представителките на нежния пол искат всичко и на момента. Останалото - по-късно. Такова поведение е ирационално, но точно в това се крие чарът му. Съгласете се, че е скучно да живеете само според законите на логиката. Питайте остроухия Спок от "Стар Трек".

Освен желанията на жената обаче, съществуват и желанията на мъжа, неговите задължения, планове, финансови и физически възможности, които обикновено не са безгранични. Следващите съвети би трябвало да помогнат поне отчасти на мъжа да разбере сложно устроеното същество "жена" и да се справи с желанията и чувствата му.

1. Разговаряйте с жената, или по-точно участвайте в нейния монолог.

Жената рядко има нужда от събеседник, на нея по-скоро й трябва съучастник. Гледайте я право в очите със заинтересован поглед и деликатно насочвайте потока на мислите й. Дамите са в пъти по-комуникативни от представителите на силния пол. Затова ако на мъжа му е нужна мъничко тишина, за да обмисли на спокойствие нещо, то жената трябва първо да изговори всичко, свързано с проблема, а след това да поразсъждава върху него. С други думи, огромната част от монолога е само подготовка за крайните изводи. А точно тях за нищо на света не бива да пропускате.

2. Не давайте веднага на жената това, което иска. По-добре й го дайте малко по-късно или й обещайте повече за в бъдеще.

Това е защитна стратегия срещу детската психологическа реакция "виждам-искам". Става въпрос за емоции и инстинкти, върху които мозъкът няма контрол. Този съвет, разбира се, не се отнася само до вещи. Никога не използвайте твърдо "не" - мечтите трябва да отлитат плавно, а не да се разбиват с трясък в асфалта.

3. Ако настоявате за нещо твърде агресивно, ефектът е обратен.

По-ефективно е да посеете семенцето на вашата идея и да почакате известно време, докато покълне. Бъдете грижовен градинар - редовно торете и поливайте, за да получите желания резултат.

4. Крийте големия избор зад малкия.

Харесвате планината, тъй като не понасяте да се въргаляте по претъпканите плажове на Слънчев бряг. Не питайте "Къде предпочиташ да отидем - на планина или на море?", за да не си вкарате автогол, а пробвайте със "С това екипче ще изглеждаш страхотно на склона! Или пък може би с другото?".

5. Своевременно и плавно отклонявайте разговора от теми, в които жената ще се чувства неудобно или притисната до ъгъла.

Безсмислено е да й натяквате за наедрялата й фигура и целулита с въпроси като "Кога най-сетне ще отидеш на фитнес?". Така само ще си навлечете проблеми. Нали в крайна сметка я обичате такава, каквато е? Кажете й точно това. И добавете, че ако наистина иска да се погрижи за здравето си, наблизо има готина фитнес зала, която не е кой знае колко скъпа.

6. Не лъжете. Ако истината е нелицеприятна, по-добре я премълчете или кажете само част от нея.

Измамата винаги се разкрива. Недейте да лишавате жената от правото й да мисли и да чувства. Рано или късно тя ще разбере, че сте я лъгали, и заради емоционалния си максимализъм ще зачеркне всички истини, които сте й казвали.