Звездата от „Оркестър без име" обмисляла самоубийство след първия си секс. 

Звездата от филмите "Оркестър без име", "Лавина" и "Куче в чекмедже" Мария Каварджикова изяде хляба на певеца и водещ Иво Танев, отбелязват наблюдателни тв зрители. Напоследък актрисата й колегата й Антон Радичев се подвизават редовно на малкия екран в спотове на лекарство за шум в ушите. Качествата на същия препарат някога хвалеше и аниматорът на "Треска за злато". Преди месеци обаче производителите решиха, че няма да е зле да сменят лицата на рекламната си кампания и наеха Каварджикова и Радичев вместо Иво.
След кризата, в която изпадна българското кино през последните петилетки, Мария Каварджикова позагуби част от популярността си. Днес тя се подвизава на екран предимно в рекламни спотове или видеоклипове (поп певицата Светла Иванова неотдавна я взе да играе в екранизацията по парчето "Някъде там" - б. р.) Най-заклетите почитатели на актрисата могат да я гледат й в Народния театър. Актуален спектакъл с нейно участие е "Идеалният мъж". В едно от представленията на постановката гърдите на Мария преляха над бюстието й, а тя не се усети и доигра спектакъла почти по монокини. Най-отблизо на гледката се наслади водещият на "Сървайвър" Владо Карамазов, който също има роля в пиесата.
Родената в Крумовград Каварджикова и друг път е шокирала театралните фенове с голота, припомнят запознати. Още при дебюта си на сцена през 1979-а тя свалила дрехите си пред публикa.
По него време Мария играела къпеща се византийска императрица. "Ако трябва да сме честни, тогава не беше съвсем дибидюс. Беше облечена в трико с телесен цвят и пред нея имаше найлонова прозрачна завеса", разправя човек от техническия екип на хитовата някога продукция. Въпреки че мъжете, които са виждали съвсем отблизо Каварджикова гола, не са никак много. Актрисата се е омъжвала 2 пъти, а за нейни извънбрачни връзки дори и злите езици не са споменавали.
Актьорът Константин Цанев е съпруг №1 и първи мъж в живота й. От него са щерките й Александра и Гергана - и двете семейни. Косьо и Мария се свалили във ВИТИЗ. В арт средите се мълви как Каварджикова искала да се самоубива в деня, в който загубила девствеността си. Срамувала се от кръвта върху чаршафа и тръгнала да се дави в морето. В последния момент обаче размислила. От Цанев Мария заченала за сефте, докато следвала в първи курс. 2 години след раждането отново била трудна. "И двете ми бременности ги разбрах много късно - в седмия и в петия месец", разказва звездата на Народния театър и филмите "Оркестър без име" и "Лавина". Тя е могла да роди и трето дете, но направила аборт. В някаква таванска стаичка, заедно с две циганки край нея. "Като куче, защото никой не се интересуваше от умъртвените плодове", връща се към кошмарния спомен Каварджикова. Понеже направила аборта в шестия месец, след изкуственото помятане здравословното й състояние се влошило рязко. Актрисата вдигнала температура и няколко дни била на границата между живота и смъртта.
С първия си съпруг Мария живяла до падането на комунизма. През 1990-а той заминал за Германия, за да работи в "Дойче веле". 1993-а пък била годината, в която Каварджикова гостувала на мъжа си в Кьолн и при визитата го убедила да се разделят приятелски.   
С втората си половинка - режисьора Иван Балевски, Каварджикова се познава още от 1985-а. Него го срещнала на снимачната площадка на филма "Място под слънцето". Балевски се трудел като асистент в продукцията и имал грузинка за жена. Не след дълго той напуснал сънародничката на Едуард Шеварнадзе и се отдал на Мария. Актрисата нямала нищо против да заживеят заедно
въпреки че Константин Цанев все още не й бил дал развод. Първият съпруг обаче вече не я притеснявал - бил надалеч в Немско.
Звездата е родена на 2 ноември 1956-а в семейството на учителка от София и смолянчанин. До седмата си година Мария живяла в Крумовград, а после се преместила с родителите си в столицата. В детските си години Каварджикова искала да става лекарка. Малката веднъж взела ножицата на дядо си и се заела да "оперира" апендисита на приятелско момиченце. Разпрала му корема и шурнала много кръв. Добре, че докторите успели да спасят девойчето. В тийнейджърските и студентските си години Мария била въздебела, признава сама тя. Въпреки големия си задник обаче постоянно ходела облечена с минижупи. "Не знам какво самочувствие съм имала, та все носех къси поли. Случвало се е преподавателка от ВИТИЗ да ме изправи пред студентите и да ме посочи: "Тя е толкова млада, а вижте я как изглежда!" И да ми щипе тлъстините отвсякъде. Ама на мен хич не ми пукаше. Върнах си го тъпкано на следващата година, когато забременях и станах още по-дебела", смее се Каварджикова.