- Преслава, на последните награди на тв „Планета" за трета поредна година грабна приза „Певица на годината". Как направи хеттрик с това отличие?  

- Ами с много труд, трябва да има и много късмет да попаднат подходящите песни в ръцете ми. Важно е да имам добър екип, защото за тези 5 г., откакто се занимавам с този тип музика, съм разбрала, че хубавата песен и музика не са достатъчни. Спечелих много награди, защото не съм спирала да работя, не съм се отпускала и не съм почивала.

- Това предизвиква ли завист в колежките ти?

- Нормално е да предизвиквам завист, но у тези, които нямат толкова много работа. Човек, когато е постоянно зает, едва ли би се занимавал с такива неща.

- А има ли приятелство във фолк средите?

- Чак приятелство - не. Защото за мен приятелството е много силно нещо. По-скоро имам хубави отношения с доста изпълнителки. Наистина, когато говорим за приятелство, фолк средите не са мястото, което да го описва, защото има огромна конкуренция. С Галена сме много близки, но когато излезем на сцена всичко това свършва.

- Как се насочи към поп фолка? За това ли мечтаеше малкото момиченце Петя?

- Никога не съм мислела, че ще се ориентирам към пеенето. Особено пък към поп фолка! Но постепенно се насочих, защото това е най-печелившият и най-актуалният жанр. Господ ми е дал талант да мога да пея в почти всички жанрове.

- Спомена, че пеенето е дар от Бога, но разкажи кое в теб не е природна придобивка, т. е. какви пластични операции си си правила?

- Имам само една операция - за намаляване на бюста. Тя беше доста коментирана, когато си я направих. Но тази операция не беше за разкрасяване, а по здравословни причини. Големият бюст ми причиняваше болки в кръста и се наложи да го намаля.

- Вярно ли е, че прибягваш до кокаина, за да издържаш на участия всяка вечер?

- Това са писания на жълтите медии и никога една сериозна медия като вашия вестник няма да напише подобно нещо, защото трябва да се подкрепи с факти. Отговорът ми е - не, не вземам наркотици, въпреки че едва ли бих успяла да убедя някого с думи.

- Добре, как тогава издържаш ? И ти си човек, и ти се уморяваш.

- Всеки си преценява възможностите. Изглежда аз издържам повече. "Пайнер" е огромна компания и може да те залива постоянно с работа, но всеки има право на глас - примерно, ти знаеш, че можеш да носиш две дини под една мишница, но вземаш пет! Днес ще се опиташ да ги носиш, но утре вече няма да можеш. Никой в„Пайнер" не е насилван да работи повече, отколкото иска.

- Песните ти „Новата ти" и „От добрите момичета" на бившия ти приятел Петко ли бяха посветени?

- Текстовете на тези песни описват реално преживени от мен емоции, но си оставям една вратичка... да не разкривам напълно с кого са свързани, фолк изпълнителите сме и артисти и понякога трябва да влизаме в роля.

- В момента имаш ли си приятел?

-Не.

- Не се ли чувстваш самотна?

- Покрай работата не усещам самотата... Но ще ти кажа честно, че има моменти, когато ми е много самотно. Имам нужда от подкрепа и от някого до мен. Но не съм толкова нещастна, колкото медиите се опитват да ме изкарат. На този етап от живота ми не си правя сериозни планове за семейство, защото няма да мога да го съчетая с работата.

- Каква е разликата между фолк певицата Преслава и Петя от Добрич?

- Най-сериозната разлика е в името. Не, ако трябва да съм сериозна, ще кажа, че е нормално човек да се променя - важното е да е за добро. Вътрешно аз си се чувствам същата с малки промени - станала съм малко по-отговорна, гледам по-сериозно на нещата.

- Интересуваш ли се от политическата обстановка в България?

- О, не! Когато имам възможност да се прибера вкъщи и да си пусна телевизора, виждам, че всеки стачкува. Просто не искам да се натоварвам с такива неща. Пяла съм на предизборни концерти на всички големи партии, но чисто професионално съм приемала поканата. Да агитирам хората ми е било много трудно.

- Представи си, че един ден станеш министър на културата. Какво ще промениш?

- Аз?! Няма начин! С времето ставам все по-палава, а за този пост трябва сериозен и отговорен човек. От 13-годишна пея по сватби и от 15-годишна - по заведения, така че в момента ми избива неизживяното детство. Чак на моменти се плаша от себе си! Вече ти казах, че съм станала по-отговорна, но не уточних каква съм била преди.

Източник: в. "Труд"