Когато чуят името Синтия Никсън, много хора може да не се сетят коя е, но няма човек, който да не знае Миранда от „Сексът и градът". Тази очарователна червенокоса актриса днес празнува своя рожден ден.

Родената на 9 април 1966 г. в Ню Йорк актриса получава предложения за участие в театрални представления още от най-ранни години.


Никсън започва своята кариера като тийнейджър през 1980 г. През същата година тя получава и роля на сцената на Бродуей в "История от Филаделфия". Получава и Световна театрална награда за работата си.

Критиците я определят като млада актриса със собствено излъчване и жестове, които са характерни за възрастен човек. От своя страна младата Никсън вижда кариерата си като „предизвикателство и възможност за самообразоване." Тя посреща с радост възможността да се срещне с толкова много и различни хора. След като завършва гимназия, започва да дава уроци по сценично майсторство, като от този период е и репликата й: „Мисля, че най-важното нещо е да се завърши добро училище, в подходяща атмосфера и да се превърнеш в един нормален човек."

Синтия демонстрира своята отговорност както по отношение на образованието, така и по отношение на театралните си участия. Като първокурсник в колежа актрисата взима участие нови постановки на Бродуей, което й коства много усилия. Тя получава и роля във филма на Милош Форман "Амадеус" от 1984 г.

Никсън се появява и във филма Манхатански проект (1986), както и в не малко телевизионни продукции преди да завърши колежа Бърнард през 1988 г. На следващата година тя се завръща на Бродуей с "Хрониките на Хейди".

През 90-те години Никсън се задържа на малкия екран, като се появява в няколко шоу програми и във филми, предназначени само за малкия екран. Но ролите й в киното я разкриват като актриса, способна да се превъплъти в съвсем различни личности. Превъплъщенията са във филма на Бари Соненфелд "Ценностите на семейство Адамс" (1993), както и в драмата на Джери Закс "Стаята на Марвин" (1996).

Живото театрално изпълнение обаче остава голямата любов на Никсън и тя се завръща на Бродуей през 1993 г. с "Ангели в Америка: Типичните черти на хилядолетието" и "Ангели в Америка: Перестройка". Взема участие и в оригиналното представление на Жан Кусто "Неблагоразумие", за което е номинирана за най-добра поддържаща роля на наградите Тони.



Вероятно Никсън е най-добре позната с ролята си на Миранда Хобс, известен адвокат в популярния сериал Сексът и градът (1998-2004). Първият сезон е свободна адаптация по едноименната книга на Кандис Бъшнъл. В последните години сценаристите създадоха нови приключения и дилеми за четирите приятелки (Никсън, Сара Джесика Паркър, Кристин Дейвис и Ким Катрал), когато са преминали във възраста на тридесетгодишните или на четиридесетгодишните, всички те са сексуално активни, богати и винаги в крак с модата.

Сексът и Градът бързо се превръща в хит за НВО. Приносът на Никсън за успеха на сериала е безспорен, получавайки три номинации за Златен Глобус и три номинации за Емми. Тя печели наградата за най-добра поддържаща роля в сериала през 2004 г. И четирите актриси получиха наградата за Изключително изпълнение на ролите си от Професионалната Асоциация.

Синтия Никсън има още едно изключително постижение в живота си - тя се преборва с рака на гърдата. Актрисата разбира, че е болна по време на натоварения си график, но не афишира с болестта си, докато се лекува.