Алисия е сред най-актуалните звезди на фолка с репертоар от над 300 песни и четири албума: "Сини нощи" (2002), "Пожелай ме" (2004), "Аз съм секси" (2006), "Най-вървежен" (2008). Заради перфектната си фигура и красиво лице изпълнителката на Ара Мюзик украсява кориците на над 40 списания.

Обявиха я за най-сексапилната жена на 2008 г. от сп. FHM. Дори противниците на фолка я познават, защото Алисия е търсена непрекъснато за интервюта.

Популярността й се повиши рязко сред феновете на футбола, когато звездната й орбита се пресече с тази на национала Валери Божинов. Романтичната връзка между певицата и чаровния играч на Манчестър Сити (тогава на Фиорентина) тръгва от снимките на клипа за хита "Карамел".

Алисия и Валери вече живеят на семейни начала. Любовта им скрепи на 12 септември 2007 г. първата им рожба Валери-младши. На същата дата е планирана и сватбата, но чак през 2010 г.
Алисия разкри за "Неделен Стандарт" как поддържа тялото си, как живее с футболист, как се грижи за своя мъничък син и продължава да гради кариера.

-Тренирали ли сте някакъв спорт като дете?

- Най-сериозно съм се занимавала с плуване, около 5-6 години. Започнах във 2-ри клас в ЦСКА. Помня, че правехме няколко дължини в басейна и ни засичаха времето. Най-добра бях на бруст. Тренирах сериозно. Опитваха да ме привлекат в скоковете във вода и в синхронното плуване. Според треньорките фигурата ми била много подходяща за този красив женски спорт.

Но тогава вече бях в 7-и клас и трябваше да ходя на уроци по български език и математика. Исках да кандидатствам в езикова гимназия и спортът мина на втора линия. Не ми оставаше време за тренировки. Но не съжалявам, защото изкарах добри оценки на изпитите и ме приеха в паралелка с испански език. Като тийнейджърка също наблягах на ученето. Само за удоволствие и тонус ходех да играя тенис на корт, а също на танци и на фитнес. След гимназията пак тръгнах по уроци. Приеха ме в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и завърших специалност социални дейности.

- Ако не бяхте станала певица, какво щяхте да работите сега?

- С тази диплома щях да работя в някой дом за деца в неравностойно положение или пак нещо в социалната област. Добре че животът ми се разви по този начин. Като певица мога да помагам и да бъда полезна на хората по друг начин. С Валери много пъти сме правили дарения. Това е добър начин да помогнем, защото има много нуждаещите се. Не смятам обаче, че съм си загубила времето като завърших "социални дейности". Научих много неща. Това следване ми помогна дори в общуването с хората. Направи ме по-добър и състрадателен човек.

- Видяхме в шоуто "Денсинг старс", че спортът наистина е изпуснал една състезателка с хъс.

- Много се двоумях дали да участвам поради една-единствена причина. Точно в този период не бях в кондиция. Много бях отслабнала и нямах достатъчно физически сили и издръжливост. Обикновено си мисля, че за мене няма невъзможни неща и се надявах за месец да си възвърна формата. Тренирах доста упорито, но всяко нещо изисква време. Много ми се искаше да бъда по-добра, да показвам повече и по-добри неща на дансинга. Но човек не може да е перфектен във всичко.

- С какви чувства си спомняте за тренировките с българския шампион на латиноамерикански танци Атанас Гендов?

- С много приятни емоции. Танците с него ми се отразиха много положително и като излязох от "Денсинг старс" доста ми липсваха. Дори се замислях, дали да не продължа с уроци по танци от време на време. Няколко пъти се чувахме с Наско по телефона. Той имаше планове да работи в чужбина след шоуто и така нещата спряха дотук.

- Все пак танцувахте във вашия клип "Скрий се".

- Много си харесвам румбата, която направихме с Наско, и ми се искаше да я запечатам в клип. Затова направихме една импровизацийка в "Скрий се". Тази част от видеото ми е любима.

- В същия клип се появява и още една футболна съпруга - Елена на Йордан Тодоров от ЦСКА. Какво ви свързва с нея?

- Приятелки сме. Елена е страхотен човек. Темпераментна дама. Много обича да се забавлява. Освен това е много красива и добре играе, влиза в роля. Прецених, че е добра идея да играе и в клипа. На нея й хареса и се съгласи. И до ден днешен и двете, като гледаме "Скрий се", се забавляваме.

- А ще направите ли след "Карамел" още един клип с участието на вашия мъж Валери Божинов?

- Замисляла съм се. "Карамел" си остава нашата песен. Тя е с голяма сантиментална стойност и за двамата. Ако направя още един клип с Валери, само ще обезценя тази песен. Мисля, че един клип е достатъчен. Нека той се занимава с кариерата си и обръща повече внимание на футбола. Преди време ми стана неприятно, когато го обвиниха, че едва ли не е манекен, а не футболист, щом се е снимал с мен.

В крайна сметка всички знаят, че Валери има перфектни качества за футбол. Това, че в последните години беше контузен, не означава нищо. Той е добър играч. Постигнал е немалко. Не му е било в минус, че участва в клипа ми. Не е направил нещо лошо, от което да се срамува. Тези, които го нападаха тогава, явно са тясно скроени. Не мога да разбера защо разсъждават по този начин. В музикални клипове и в реклами се снимат и много футболисти по света. Ето например Дейвид Бекъм е чудесен играч и същевременно е модна икона. Едното не пречи на другото.

- Наричат ви с Валери Божинов българските Бекъм и Виктория. Как гледате на това сравнение?

- В България всеки футболист, който има известна дама до себе си, е сравняван с Дейвид и Виктория Бекъм. Да, ние с Валери най-много си приличаме с тях, защото и аз съм певица. В началото реагирах остро на сравнението с Бекъм и се сърдех. Защото този ефект не е търсен нито от мене, нито от Валери. Обвиниха ме заради прическата, че направо подражавам на Виктория. Но доста жени си направиха такава модерна прическа, включително и аз, защото им харесва. Наистина някои ни наричат българските Бекъм с положително чувство. Други го правят, за да се заяждат, от злоба и желание да ни навредят и дори да ни разделят по някакъв начин.

- А вие харесвате ли Дейвид и Виктория?

- Не мога да кажа, че не ги харесвам. Те са постигнали страшно много в живота. А аз харесвам успелите хора. Може да прозвучи грубо, но те печелят дори от това, че са заедно. Те имат семейство, деца и вярвам, че го правят за доброто бъдеще на децата. Всеки нормален човек гледа да работи и да изкарва пари за по-добро бъдеще. Те се трудят, не лентяйстват. А човек, който се труди, не е лош.

- Не сте ли мислили да пуснете своя модна линия? Доста певици го правят.

- Често съм мислила за това. Дори с Валери сме го обсъждали. Но явно не е дошъл моментът. Не се отказвам от мечтите си. Просто изчаквам подходящото време да ги реализирам. Родителите ми и приятелите знаят, че от мъничка обичах да си измислям модели и да шия дрехи на куклите. Често майка ми е купувала платове. Като се прибираше вечер, ме заварваше с почти готова рокля, която сама си правех. Винаги съм си шила дрешки. Впоследствие животът ми тръгна в друга посока. Но обичам дизайнерството. Почти във всичките ми клипове сама си измислям начина, по който да изглеждам. Стайлингът си е мой, дори някои от тоалетите ми са шити по моя идея.

- Поживяхте в Англия с Валери. Какъв е животът там?

- Хареса ми, че всичко е много спокойно и уредено в Англия. От тази гледна точка всичко е перфектно. Но аз съм си българка и много повече ми харесва в България. Все пак с Валери сме семейство и където играе той, ще бъда с него. Навсякъде ще се адаптирам, живот и здраве.

- Ако му предложат да играе в някой италиански отбор, ще съжалявате ли за Англия?

- Не. Италия ми е слабост. След България най-много харесвам Италия, а любимият ми град е Рим. Може би заради Рим харесвам и страната. Никъде по света няма толкова красив град, с такава архитектура, с толкова богата култура и история.

- Но ако Валери трябва да избира между две държави или два града, ще се намесите ли в избора му?

- Няма да се меся. Той най-добре знае какво е полезно за него. Както Валери не се меси в моята работа, така и аз не се меся в неговата. По-важното е къде той ще се чувства по-добре, а не къде на мене ми се иска да живея. Ако толкова ми се иска, ще отида до Рим за една седмица.

- Семейният съвет вече реши ли дали Валери-младши ще се занимава със спорт или с музика?

- Той страшно иска да прилича на баща си. Детето му облича фланелките. Нищо че са му големи и му стоят като нощници. Но се харесва по екип. Детето постоянно си играе с топка. Всички наши приятели му подаряват топки. Самата структура на тялото му е като на големия Валери. Има спортна фигура. Като майка, която мисли за здравето на сина си, ще го насоча със сигурност към спорта.

Не одобрявам малките деца да се заседяват пред телевизорите и компютрите. Аз самата съм израснала при баба и дядо във Вакарел и по цял ден не се прибирах. Бях постоянно навън с децата. Обикаляхме с велосипеди. Разхождахме се из Балкана. Имам много приятни спомени от това време. Искам и синът ми да се движи, да бъде здрав. Но дали ще се занимава професионално със спорт е рано да се каже. Насила хубост не става. Както той си реши след време. Може да пожелае нещо съвсем различно от нашите професии.

- Правихте ли му прощъпалник и какво хвана?

- О, той хвана много неща. Накрая ги остави и си взе питката. По-важното е, че си хвана хляба в ръцете.

- Какви са любимите му игри?

- Като всяко малко дете, обича да тича, а ние да го гоним. Не се спира. Обича също да се крие и да го търсим. Играем си с топка. На морето ту е във водата, ту на пясъка. Още е мъничък да го уча да плува. Вкарвам го с пояс.

- А вие осмелявате ли се да влизате навътре в морето?

- Вече не влизам много навътре и не рискувам, въпреки че умея добре да плувам. Все пак имам дете, което ме чака да се върна. Втората причина е, че водата стана много мръсна в последните 5 години. Морето край Турция пък е прекалено солено. На други места има хищни риби. Затова предпочитам да плувам в басейн.

- Как поддържате тялото си?

- Отделям малко време за фитнес. Последното нещо, по което съм се запалила, е скуошът. Хубаво е човек да спортува. Обичам да се катеря по изкуствени стени. Но досега не съм опитвала да катеря по истинска скала. Трябва да намеря инструктор, който да ме научи.

- А правили ли сте с Валери съвместни тренировки във фитнеса?

- Да. Случвало се е в Англия. Но Валери прави сериозни тренировки. Не мога като него. Той е като машина. А и упражненията му са много трудни за изпълнение. Спазва всяка секунда и минута в програмата си. Аз също си имам индивидуална програма според моите възможности и нужди. Минавам почти през всички уреди за различните мускулни групи. По-качествено е като тренирам с инструктор.

- Как обикновено си почивате с Валери?

- И двамата обичаме СПА-центрове и масажи. Другото ни развлечение е киното. Любимата ни актриса е Анджелина Джоли. Гледаме страшно много филми.

- А коя ваша песен Валери най-много обича?

- В момента много харесва "Имаме ли връзка". Даже ми я припява вкъщи. Тази песен има голям успех и се харесва масово. Сега подготвям най-новата си песен "Ще ти дам". Клипът ще излезе тези дни по ФЕН тв. Сюжетът е интересен, закачлив. Измислихме го заедно с режисьора Деан Миличевич. Вече се обръща към мен с "Колежке", защото постоянно имам някакви хрумвания по време на снимките. Всеки артист трябва да изразява мнението си, защото това е нещото, което го прави различен от всички останали. Един режисьор, колкото и да е добър, се повтаря. Ако ти не покажеш нещо различно, ставаш като всички останали.  

- Обявихте с Валери, че ще се жените на 12 септември 2010 г. Защо избрахте тази дата?

- Спонтанно го решихме един ден. На тази дата нашият син ще навърши три годинки и ще ни бъде шафер. Ще изчакаме със сватбата, за да си имаме най-хубавия шафер.

Мара Калчева, "Стандарт"