Едно от първите неща, които забелязва всеки мъж в жената, е косата. Фризьорът е неофициален изповедник на почти всяка една от нас и това не е случайно. Щом поверяваме косите си в ръцете му, значи може да му споделим дори тайните си. Въпреки модерната козметика обаче, стресът, болестите и замърсената среда оказват своето отрицателно влияние и все по-често косопадът се появява като проблем. Всеобщото мнение е, че стресът е основният виновник, но може да се окаже, че в основата стои медицински проблем. Затова, при сериозен косопад, освен маските за красота е добре да се възползваш и от консултация с лекар и евентуално изследвания

Алое

Невероятно растение с много лековити качества. Използва се при рани, белези, маже се, гълта се, правят се гелове и кремове. Невероятно добре действа и на косата. Често влиза в съства на шампоани, маски за коса, серуми и балсами. Може да го използваш и самостоятелно, стига да имаш растението у дома. Срежи едно две листа от алоето и ги смели на ситно. Прецеди сока от тях и събери всичко до последната качица - полученото е по-ценно от всеки готов серум. Можеш да го сложиш в маската за коса или направо да намжеш течността в скалпа.

Рициново масло

Възстановява и укрепва косата. С него мжеш да направиш следната маска - рициново масло, сокът от един лимон, един жълтък и малко настъргано от кората на цитруса. Смеси добре всичко в емайлиран съд и разнеси по главата. Нека постои час и дори два. Отмий с топла вода и малкло шампоан.

Горчица

Колкото и да не ти се вярва, горчицата може да свърши добра работа за косата ти. Една супена лъжица гочичен прах (ако нямаш може и в стандартен вид), един жълтък, две чаени лъжици прясно сварен зелен чай. Нанеси хубаво по скалпа и косата и увий главата с кърпа. Може малко да пари, но потърпи, ефектът си заслужава. Остани така не повече от час.

Отвара от коприва

Копривата е полезна като цяло за организма, защото съдържа безценни минерали и витамини. Една супена лъжица листа суха коприва се заливат с 200 милилитра кипяща вода. Покрий отварата и изчакай да поизстине. С помощта на памучен тампон втривай течността в скалпа. При регулярни процедури косопадът спира и пърхутът изчезва.

Лучено-медена смес

Лукът и медът са в съотношение 4:1. Лукът се рендосва на ситно и се смесва с меда. Полученото се втрива в корените, а остатъка по косата. Покрий си главата с плувна шапка за един час. След това отмий без да използваш шампоан по възможност. Единствения минус на рецептата е остатъчният аромат на лук.

Къна

Вместо стандартна боя, използвай няколко пъти къна, по възможност натурална. Резултатът ще е здрава и блестяща коса.
 

Отвара от хмелни шишарки

Една супена лъжица хмелни шишарки се заливат с чаша вряща вода. Отварата се използва за натривки на скалпа. Действа в началния стадий на косопад. Важно е обаче да купиш пресен хмел, тоест събран от август до септември.

източник: www.moetodete.bg