Разбира се, че всички много добре знаем колко важен е спортът! И въпреки това понякога (в повечето случаи) е толкова трудно да започнеш редовни тренировки. А ако вие сте от хората, които имат нужда от допълнителна мотивация, ето ви и 6-те най-големи предимства на спорта:

1. Движението гори калории

Редовните и интензивни тренировки горят излишните калории. Но не само това - ходенето пеша до работа и качването на стълби - също. Колкото повече се движите, толкова по-добре за фигурата ви.

2. Упражненията са неразривна част от всеки план за отслабване

Много по-лесно (и здравословно) е да отслабваш като комбинираш режима на хранене със спорт. Тренировката дава допълнително ускорение на процеса. Освен това, спортът помага да стегнете мускулатурата и да подобрите стойката си.

3. Спортуването ускорява метаболизма

И дори дълго след като спрете с активните тренировки, няма да имате проблеми с обмяната на веществата. Затова активните хора могат да ядат каквото поискат и да не им се "лепи".

4. Спортуването подобрява съня

Сутрешните тренировки са особено полезни за премахване на безсънието. Само трябва да имате предвид, че тренировката непосредствено преди да си легнете може да ви енергизира допълнително. Експертите казват, че по-добре да си оставите 3 часа между спортуването и съня, за да има време тялото ви да се успокои и настрои за почивка.

5. Движението е добро за тялото и за душата

Тренировката подобрява настроението, което се дължи на стимулирането на ендорфините в мозъка. Това са същите онези ендорфини, които се освобождават и когато сме влюбени или ядем шоколад.

6. Спортуването предотвратява някои заболявания

Спортът редуцира риска от сърдечни заболявания, някои видове диабет, високо кръвно налягане, остеопороза и дори някои форми на рак. Освен това движението е и основен похват за борба с депресията и стреса.

източник: