Последният голям скандал във фолка се свързва с две имена - това на Ивена и Габриела. Мълвата за падналите кичури коса на червенокосата изпълнителка се носеше дълго из медийното пространство, но сега вече всичко се е поуталожило.

Габриела прави кариера като самостоятелен изпълнител, завърши успешно две висши образования, има и нова песен, която очаква да излезе скоро. Габи си признава, че за 9 години в София е постигнала мечтите си - има апартамент, кола и работа, която обожава. Срещаме се с нея на следобедно кафе и в сладки разговори за силикона и Министерството на културата минава повече от час.


- Кои са основните трудности, които съпътстват кариерата на един поп-фолк изпълнител, когато няма солидна компания зад гърба си?

- Първият и най-голям проблем са участията. Собствениците на заведения са свикнали да се свързват с големите музикални компании и оттам да си поръчват изпълнители. Когато си сам, е доста по-трудно да получиш покана, но не и невъзможно. Нека не забравяме, че и самият бизнес с изпълнителите понякога е доста мръсен. Например, някой се обажда на собственика на даден клуб и му казва в прав текст - „Ако вземете нея, ние вече няма да ви изпращаме от нашите изпълнители" и т.н. Подмолните номера са често срещано явление и това е всъщност нещото, което прави кариерата трудна.

- Къде се чувстваш най-добре, когато си на участие?

- Най много се радвам, когато ме канят на сватби и кръщенета. Тогава сякаш хората са дошли единствено да се забавляват и няма коментари и недоволни.

- С какво се занимава певицата Габриела през деня?

- Събуждам се с дълга кафе пауза, най-рано към 10 часа. После към обяд вече съм се оправила, минавам през студиото, виждам се с моите композитори, по-късно се отдавам на шопинг, но това е рядко. Ако имам някакви интервюта или други ангажименти, ги свършвам до към 5, след което започват приготовленията за вечерта, ако съм на участие, разбира се. Минавам на фризьор, грим и т.н., животът на фолкпевиците не е особено интересен. Аз съм човек като всички останали. Няма нищо чак толкова лъскаво във всекидневието ми. Не отричам също, че най-много обичам вечерите, когато съм с моя приятел, лежим на дивана, чоплим семки и гледаме телевизия. Това са ми любимите занимания.

- Виждам, че палиш цигара след цигара, тютюнът не ти ли пречи на гласа?

- Не, пуша много и не ми пречи. Пресушавам по кутия и половина на ден, понякога стават и две. Даже съм малко сърдита на новия министър, който е решил да вдига пак цените на цигарите. Така няма да ограничи потреблението, само ще кара хората да дават повече пари.

- Каква е връзката между изпълнител и текстописец, как отиваш и си поръчваш например нов хит?

- Понякога имаме първо написана музиката и после идва текстът. Ако ритъмът на парчето не ми навява някакви определени чувства, просто оставям поетът да си свърши работата. Ако обаче имам някакво усещане за песента, веднага го споделям. За последното ми парче отидох при Росен Димитров и го помолих да ми напише текст, който да докосне сърцето на всяко едно момиче в кръчмите. Той сам си реши какво точно да е посланието. Винаги обаче обичам да имам и нещо мое в песента, някоя фраза или дума, която да сменя.

- Каква ще е следващата песен, която ще напишат за теб?

- Тя всъщност е вече почти готова. Надавам се да я видя в цял вариант за рождения ми ден, който е на 25 този месец. Казва се „Аз жени не ям".

- Интересно заглавие, какво точно значи?

- Ами то се пее от името на мъж, който просто приканва дамите и споделя „Аз жени не ям, но мен ела, изяж ме..."

- Беше жури на конкурса за най-красив силикон у нас, какво е усещането да застанеш срещу толкова много плът и да я оценяваш по красота?

- Съревнованието по пищност в гръдната обиколка мина страхотно, аз наистина съм най-големият привърженик на силикона и на всички пластики. Мисля, че избрахме единодушно победителката. Тя наистина беше дамата с най-солиден бюст от всички участнички. Аз самата обожавам големи гърди, може би в миналия ми живот съм била мъж цицоман. Даже ми се иска да си направя още по-голям бюст, но засега се въздържам.

- Наскоро на Преслава й се наложи да си „отнеме" малко от гърдите, защото й натежа много и се появиха болки в гърба й. Ти не се ли притесняваш от същото?

- Никога не бих направила такова нещо, да си намаля бюста, не! Големите гърди са адски неудобни наистина. Но аз не съм си сложила силикон, за да се харесвам на мъжете или нещо подобно. Направих го за мое лично удоволствие. Случвало ми се е да се заглеждам жадно по жени с големи цици и това ме наведе на мисълта, че трябва и аз да си сложа. Истина е, че имам болки в гърба, но те се появяват заради голямата тежест. Моите импланти са големи и тежат близо килограм и половина и затова се появяват неудобства. Просто тялото не е свикнало да крепи такива килограми. Но никой не е умрял заради болки в гърба, нали? Няма аз да съм първата.

- Ако сега се качим в колата ти, какъв е дискът, който e в CD-то?

- Казва се „Депресия" и съм си го правила сама. На него има всякаква музика - от Марая Кери до най-мазната албанска талава. Не мога да понасям само хаус и техно. А що се отнася до поп-фолка, аз смятам, че там има много стойностни песни и това определено е моят стил.

- Цитирай едно парче от чалгата, което според теб има висока стойност?

- Последната песен, на която се забавлявах и харесах много, е новата балада на Галена „Грешна ли съм". Това никой не може да го нарече чалга, просто текстът е уникален. Преслава също направи една страхотна песен - „Пази се от приятелки".

- Имаш две висши образования, това значи ли, че след време планираш да загърбиш кариерата на певица и да заработиш в голям офис например?

- Няма как да стане с работата в офис, освен ако не ме поканят да стана министър на културата. Ако хората предпочетат мен пред Вежди Рашидов, веднага встъпвам в длъжност. Аз ставам за този пост, имам две дипломи от УНСС - едната икономическа, а другата МИО. Първо записах икономика и веднага след като се дипломирах, вече се бях записала да уча международни отношения. Това ми беше мечтата от самото начало, но да знаеш, че един ден ще стана министър на културата.

Източник: в. "Новинар"