Най-новият филм на Педро Алмодовар "Паралелни майки" ще открие 35-тото издание на фестивала Киномания. Това стана ясно по време на пресконференция по повод фестивала.

„Избрахме „Паралелни майки” на Педро Алмодовар да открие фестивала, защото ни се стори важно чрез този филм да отправим послание, свързано с времето на пандемия, в което се намираме – посланието за ценността на човешкия живот, обясни Владимир Трифонов, програматор на събитието.

Френските филми в програмата представи Пиер Колио - директор на Френски институт в България и съветник по сътрудничеството и културната дейност. Ден след официалното откриване на Киномания – на 19 ноември ще бъде открит и Фестивалът на френския филм в кино „Люмиер”, а началото ще даде нашумелият филм „Анет” с Адам Драйвър и Марион Котияр в главната роля.

Парадоксално е, но пандемичната криза направи изключително богата 2021 г., тъй като много филми, които не успяха да излязат през 2020 г., излязоха през тази. Ние ще покажем 7 нови филми в рамките на програмата „Филмите на годината”. Нашата програма е съставена от изключително емоционални филми. В този период на насилствен сън имаме нужда от нещо, което да ни разтърси. Жените са в центъра на нашата селекция, те не се колебаят да въплътят тези емоции”, каза Пиер Колио и допълни, че е подготвена и секция с виртуални филми, която ще видим в продължение на 3 дни в НДК. Италианският културен институт също е сред традиционните партньори на Киномания.

Тази година италианското кино ще бъде представено с филм, посветен на великия композитор Енио Мориконе – Маестро Енио Мориконе на Джузепе Торнаторе и със съвсем новия филм Царят на смеха с актьора Тони Сервило. В последните няколко години Киномания в изпълнение на своята социална мисия партнира и с Фондация „Светът на Мария”, която помага да се подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства. Киномания и фондацията реализират съвместно специално събитие в рамките на фестивала – единствена прожекция на филма Пътуване към мечтата, посветен на Международния ден на хората с увреждания.