search icon
search icon

Здрава Каменова кани на театър

Актрисата и драматург участва в две важни събития в София

През ноември „Машините са кучки“ и „Дом за овце и сънища“ ще участват в две от големите и важни театрални събития: АСТ Фестивал за свободен театър и Нощта на театрите. Зад заглавията на двете представления стоят имената на актрисата и драматург Здрава Каменова и режисьорката Гергана Димитрова. Всички спектакли се играят регулярно със субтитри на английски език.На 14 ноември от 19:30 ч. в Сити Марк Център за Изкуство, като част от единадесетото издание на АСТ Фестивал за свободен театър, ще видим на сцена един доста неочакван сюжет, който съвсем общо казано, ще преведе публиката през (често комичните) противоречия между човека и машините, които могат да се задълбочат още повече, когато човекът е Здрава Каменова, а машините (до една) – Александър Митрев. Пиесата е по идея на Иво Стаменов ОттО, а текстът е на Гергана Димитрова и Здрава Каменова.
Спектакълът ни среща с Герда, която тъкмо днес предприема важно пътуване, а единствените ѝ спътници са машините, в чиито добри намерения и способност за емпатия човечеството отдавна се съмнява. Следват няколко динамични, смешни и малко криволичещи часове от живота на главната героиня, в които основна роля играят един GPS, един телефон и една кола.

След представлението Стефан А. Щерев ще бъде водещ на дискусията и срещата с екипа на представлението.

Деветата Нощ на театрите ще представи спектакли от страната, а „Дом за овце и сънища“ е част от активната програма на 20 октомври и ще се играе от 19:30 ч. в Сити марк център за изкуство. За този документално-художествен разказ Здрава Каменова получи престижната награда за драматургия BRÜCKE Berlin през 2020 г. Година по-рано тя бе номинирана и за „Икар“ в категория „Най-добра актриса“ за същото представление. Тази година „Икар“ за авторска музика именно за работота му в „Дом за овце и сънища“ спечели Павел Терзийски. Музиката и визуалната среда са активна част от живото представление и музикантът Павел Терзийски и сценографът Никола Налбантов буквално партнират на Здрава Каменова на сцената.
Режисьор на представлението е Гергана Димитрова.

Спектакълът чертае маршрути през историята, близкото минало, настоящето и дори бъдещето. Сънувани от Ванга, няколко истории за бягство се преплитат с действителните разкази на бежанци, принудени да напуснат родната земя между Балканските войни и Първата световна война, с фрагмент от съдбата на емигрант в Германия и с трагикомична действителна новина за кравата Пенка, която заслужи дори песен от Пол Макартни.

Билети на касата на Сити марк център за изкуство или онлайн на www.cmart.info
--
„Дом за овце и сънища“ и „Машините са кучки“ се реализират с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“.

Свързани новини

Още от hotnews

Коментари