Кулинарното шоу „Мастършеф” е под въпрос за първи път в историята си в България и зрителите няма да могат да се любуват на сладките бисери на Силвена Роу и компания. Предаването изкара цели седем успешни сезона в Би Ти Ви, заемайки програмно време в праймтайма всяка пролет. Сега обаче се говори, че вече няма бюджет за него.

Причината да се обмисля отлагане на новия сезон 8 на кулинарното състезание е пренасочване на финансовия поток в телевизията. В момента в Би Ти Ви работят по два много скъпи формата за пролетта. Това са „Сървайвър” и „Ергенът”. И двете риалитита се снимат в чужбина, което означава раздути до безкрайност разходи. В същото време се финансират и два сериала – втори сезон на „Съни бийч” и римейк на латинокомедията „Татковци”. Това също изисква сериозни средства. Не е ясно дали ще останат пари за „Мастършеф” 8. На финала на предишния сезон, който приключи през май, бе обявено, че ще има ново издание, но не и кога ще се снима то. Не е изключено това да се случи в необозримото бъдеще.

В Би Ти Ви отдавна има практика да се оставят големи интервали между различните издания на развлекателните формати. Между сезон 4 и сезон 5 на „Сървайвър” например изминаха 5 години – първият бе излъчен през 2009-а, а вторият – през 2014-а. След това отново настъпи дълга ваканция, за да върнат риалитито на дневен ред едва сега. Новите оцеляващи вече водят битки на Филипинските острови, които по план трябва да влязат в ефир през пролетта на 2022 г. Това означава цели 8 години пауза между петия и шестия сезон. Шоуто „Гласът на България” също не е излъчвано всяка година. Между първия и втория му сезон бе оставена една година пауза, а между третия и четвъртия – три години. Между първия и втория сезон на „България търси талант” също имаше година пауза, между петия и шестия – три години, а между шестия и седмия – две. Така че не е изключено Би Ти Ви да пропусне „Мастършеф” догодина и да го върне в ефир на някакъв следващ етап.

Говори се, че на мястото на „Мастършеф” ще се излъчва „Ергенът”. Според източници на „Уикенд” романтичното риалити ще върви два пъти седмично, както е и при кулинарното. Но не е сигурно, че ще е точно в дните, в които досега сме гледали „Мастършеф”. Може да е в сряда и четвъртък на мястото на „Смени жената” и „Бригада Нов дом”. Наскоро водещата на социалното предаване за ремонти – Мария Силвестър, потвърди новината на „Уикенд”, че нов сезон поне за момента не се планира. Причината за това била пандемията, която изисква да се избягва събиране на много майстори в тесни стаички на социално слаби семейства. Така че в четвъртък в програмата остава празнина. „Смени жената” пък имаше висок рейтинг, но да се намерят участници за нови епизоди било почти невъзможно, твърдят източници на „Уикенд”.

Известно е, че в края на миналата година в Би Ти Ви бе назначен нов програмен директор – Христо Хаджитанев. Още с встъпването си в длъжност той обеща да подмени забавната програма. Дали това означава, че ще свали от екран най-гледаното кулинарно шоу? Времето ще покаже.