Както всяка година, така и тази "Бургас и морето" отново не бе подминат от скандал. Според слуховете вече бил ясен и победителят в конкурса. Това е песента на Боян Михайлов, син на отишлата си без време Ваня Костова с нейната песен - "Откривам те". Текстът е на Пламен Бочев. Самият изпълнител не пожела да коментира мълвата. Освен от предначертания финал недоволни участници споделиха пред "България днес" и че са разочаровани от регламента за участие, който позволява автор на музика, на текст, на аранжимента, както и изпълнител да участват в състезанието с повече от един текст.

"Не е редно това. Така се въртят едни и същи хора, които не дават право на по-млади за участие“ сподели пред „България днес“ и Жоро Янакиев, китарист на "Сигнал". Данчо Караджов от групата също обяви, че конкурсът е опорочен, а победителят предварително известен. Песента, която изпълнява самият Караджов, не е допусната до финално участие в конкурса. Според Димитър Маджаров, който е директор "Летни театър, фестивали и концерти" към община Бургас, правилата за участие в конкурса са създадени от достатъчен брой общественици и хора с принос в изкуството.

Организатор на "Бургас и морето" е община Бургас. Финалът на конкурса е на 31 юли на сцената в Летния театър на Бургас. През годините и други изпълнители са се съмнявали в коректността на избраните песни за финалисти в конкурса. Това се случи с Кичка Бодурова, която през 2015 г. се отказа от последващо участие в състезанието.