Талантливата фотографка Мария Жекова, коато живее във вековна къща в Родопите и може да затвори 200 буркана зимнина на ден, стана новият MasterChef на България след драматична битка в сряда вечерта. Освен престижната титла, тя спечели и приза от 100 000 лева. След нея в кулинарно шоу се наредиха шофьорът Мартин Банков и актьорът Стилиян Желязков, като заеха съответно второто и третото място. „Да бъда MasterChef е огромно щастие за мен! Вложих цялата си енергия, желание, мисъл и любов в това, което правя.

Калих характера си и научих, че ако умееш да се бориш, ще стигнеш там, където трябва“, каза развълнувано Мария преди да вдигне статуетката. Фотографката грабна титлата след серия по-малки победи, които си извоюва по време на шоуто - тя доминира в почти всички задачи, стана шампион по присъствие в Топ 3 и в Master класовете, и спечели най-много значки за имунитет.

Мария, Мартин и Стилиян превърнаха финала на „MasterChef“ във вълнуващ кулинарен спектакъл, като демонстрираха феноменални познания в кухнята и доказаха, че са най-достойните участници в предаването. Всеки от тях трябваше да приготви предястие, основно и десерт, с които да впечатли журито в лицето на Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу.

Докато готвеха под огромно напрежение, претендентите за титлата бяха аплодирани от отпадналите участници от седмия сезон на „MasterChef“ и от близките си. Вярна на своята еко кауза, Мария заложи на прекрасни български продукти, чийто произход отлично познава. „Ние не сме по-бедни културно и природно от други държави, но не вярваме в качествата, които страната ни има. Надявам се, ще започнем да я пазим, да я обичаме и да я познаваме по-добре“, каза тя.

С менюто си фотографката мина през Черно море, преплува реките, спусна се в низините и се изкачи в планината. Ювелирното й предястие със стриди със сос миньонет, тартар от сьомгова пъстърва и ленен крекер с мус от скариди, предизвика сетивата на журито. С основното си ястие - пшенична сфера с есетра, раци и свински бут, палачинка от коприва и шафранов сос, Мария не само балансира различни вкусове и текстури, а и направи модерен прочит на българската кухня.

Финалният, елегантен завършек на вечерята й - мус от диви череши, сладолед с вишновка и махлеб, кръмбъл с маточина и сос от череши, беше вдъхновен от Родопите, където растат кисело-горчивите плодове.