Ненчо Балабанов за първи път показа майка си в социалните мрежи по случай рождения й ден. Тя е счетоводител и винаги и била голяма подкрепа за най-добрия имитатор на премиера Бойко Борисов. „Родителите ми никога не са ми налагали своите виждания за моя живот. Това е страшно полезно и аз също се надявам да упражнявам по същия начин родителската си роля – и да насърчавам, и да подпомагам, и да давам право на избор и на свобода на действие на своя син.

Като родител винаги считаш, че си по-зрял и знаеш какво ще е най-хубаво за твоето дете, но всъщност не е така. Нужно е само да усетиш кои са любимите му неща и да му помагаш да ги прави и да се развива в тях. Единствено нещата, които се правят с любов и с хъс от страна на индивида, пък бил той и малък, може да бъдат увенчани с успех. Защото аз съм си избирал какво да правя от 7-годишен насам.

В родния ми град Котел искаха да ме вземат в Музикалното училище, когато бях на 7. Свирех на тамбура, дойде един учител и каза: „Това дете може да стане страхотен тамбурист. Искате ли да го запишете в нашето училище?“ Майка ми и баща ми се обърнаха към мен и ме попитаха: „Ти искаш ли да учиш тамбура?“ И на тези крехки 7 години аз съм казал, че трябва да си избера някакъв по-голям град, за да има перспектива в моето развитие. После станах 7-и клас и ме попитаха какво си избирам. Избрах електротехникум. „Ама защо електротехникум?“ Защото искам електротехникум. „Добре, отиваш.“ После НАТФИЗ.

„Сигурен ли си, че актьор искаш да ставаш?“ Да! „Добре.“ И така. Много са важни тези неща за един млад човек, който расте и се търси като поприще и като мечти. Родил съм се с ръка в равнис. Не помня какво са ми казвали нашите - дясна или лява, но е била на полу "Ф". Типично по овнешки, командорски съм излязъл на бял свят. На 17 април, 1980 година. Кръстен съм на дядо ми.

Баба ми е била с по-либерални схващания и съветвала родителите ми: "Какво е това Ненчо? Дайте Николай да го наречем, по-модерно е!". Но майка ми и баща са решили да почетат традицията. Брат ми Георги, който е с 2 години по-голям, е кръстен на другия ни дядо, обяснява актьорът.