Изненадващ развой на събитията настъпи в „Игри на волята: България“, след като племето на Ловците отбеляза първата си голяма загуба на битка за територия, класирайки се на последно място. Жътварите от своя страна демонстрираха концентрация, сила и отборен дух и по този начин заслужено ще се радват на лукса на Резиденцията. Мобилизираните и силно мотивирани Рибари пък се измъкнаха от Дивата река и ще се грижат за Стопанството през новата седмица.

При избора на капитани Николай получи единодушното одобрение на съотборниците си в синьото племе. В другите два отбора решението кой да поеме лидерското място беше оспорвано и придружено от противоречиви емоции. В крайна сметка Сюзън поведе Жътварите по пътя към победата, а Тодор за четвърта поредна седмица пази гърбовете на Ловците.

В първия етап на териториалната битка, когато трябваше да бъдат освободени и монтирани двете колела на каруца, трите племена се справиха експедитивно със задачата. Най-трудна за всички, обаче, се оказа частта от изпитанието, включваща откриването и изравянето на скритите 20 дъски, нужни за построяване на мост. Най-бързо с предизвикателството се справиха Жътварите, като си осигуриха сериозна преднина пред останалите две племена, която им донесе и първото място.

Последната фаза изправи Йоанна и Ваня от Ловците във финален сблъсък с Христа и Екатерина от Рибарите. Дамите дадоха всичко от себе си, за да наредят розетата на траките за възможно по-кратко време. Заради заканата на Йоанна при възможност да забави играта, за да осигури по-голям шанс за победа на племето на сестра си, Червените се справиха по-бавно с пъзела си и се запътиха към тежките условия на Дивата река за първата си вечер на лишения. В емоционално изявление след това, тя призна, че й е трудно да предава племето си, въпреки че не се страхува да лагерува на реката.

От своя страна Рибарите бяха повече от доволни от развитието на играта и нямаха търпение да отидат в Стопанството.