Поредна елиминационна битка се състоя в „Игри на волята: България“. Тя включваше серия изпитания, пред които тази седмица бяха изправени едни от най-калените участници на своите племена. Най-младата участничка в екстремното шоу Джералдин от Жътварите премери сили с опитния в игрите Ивайло от Рибарите и доказа, че заслужава мястото си в надпреварата, надвивайки убедително гражданския пилот.

По традиция номинираните избраха своите Съюзници, като Джералдин гласува доверие на Любо, а Ивайло избра Чудомир. Представителите трябваше да решат за възможно най-кратко време гениална геометрична главоблъсканица. По-бързо се справи Любо и осигури безценна помощ по пътя към победата за съотборничката си в предстоящото изпитание, както и 30 гроша за себе си. Предимството за Джералдин се изразяваше в затруднение за Ивайло – по време на битката за оцеляване той трябваше да носи метална ризница тежаща 20 кг.

В няколко етапа решаващият елиминационен двубой изпита редица качества на участниците, сред които концентрация, баланс, точна стрелба и ловкост. В първата част на сблъсъка двамата състезатели се движеха равностойно, докато не стигнаха до стената с въжетата, по която трябваше да хвърлят брадви, за да откачат сандък. Там късметът не беше с Ивайло и Джералдин си спечели трудна за настигане преднина, която впоследствие донесе победата на ученичката.


„Дойдох на арената с идеята, че ще я победя и ще можем да намалим силите на Жътварите, но в „Игри на волята“ всеки може да победи всеки – днес аз бях победен. Силно се надявам племето ми да се справи без мен и да бъдат по-единни“, сподели Ивайло след като загуби битката. Обратно в лагера на Рибари Екатерина не успя да прикрие своето задоволство и радост от напускането на Ивайло. Още преди битката тя пророкува, че той ще загуби, затова зрителите да убедени, че брюнетката го е проклела заради враждата между двамата. При Жътварите настъпи истински празник при завръщането на Джералдин в племето.