Известният режисьор Стивън Спилбърг ще продуцира за стрийминг платформата на "Амазон" минисериал за конкистадора Ернан Кортес с испанския актьор и носител на "Оскар" Хавиер Бардем в главната роля. Сценарият за четиричасовия минисериал, озаглавен "Кортес", е написан през 60-те години на миналия век от холивудския сценарист Долтън Тръмбо ("Спартак", "Изход", "Римска ваканция").

Замисленият първоначално за игрален филм сценарий е адаптиран от Стив Зейлиън. Зейлиън е работил съвместно със Спилбърг над "Списъкът на Шиндлер", адаптирайки сценария за филма от 1993 г. по едноименната книга на Томас Кинийли.

Освен Стивън Спилбърг, съпродуценти на минисериала "Кортес" ще бъдат изпълнителят на главната роля Хавиер Бардем, Дарил Франк и Джъстин Фалви. Минисериалът ще бъде фокусиран върху сблъсъка между испанския конкистадор Ернан Кортес и Монтесума Втори - последния император на ацтекската цивилизация.

"За мен като актьор е привилегия, чест и предизвикателство да бъда част от този проект и да работя със Стивън Спилбърг, Стив Зейлиън и "Амазон", споделя Хавиер Бардем.