Кратък документален филм - такава задача получава актрисата Яна Титова, докато учи в Нов български университет.

И веднага се сеща за незрящия журналист Йордан Георгиев, който два пъти дотогава я е канил в радиостудиото си за интервю.

Ето така се появява документалният филм “88MHz”, чиято премиера е на 28 април, 18 ч, в кино “Люмиер”. Излъчва се в рамките на кинофестивала Master of Arts, а за премиерата му от Лондон пристигат режисьорката на филма Яна Титова и продуцентът му Александър Алексиев, които и в живота са заедно. Впрочем Александър Алексиев също е актьор и напоследък стана особено популярен като д-р Василев в сериала на Нова тв “Откраднат живот”.

“Когато се срещнахме и започнахме да говорим, вече бях убедена, че наистина това е човек, чиято история си заслужава да бъде разказана и видяна от хората”, обяснява Титова. И започва да го снима - всеки ден, вкъщи, на работата.

След многобройни срещи и дълги разговори се получава “88MHz” - документален филм за незрящия Йордан Георгиев, който от 8 години води рубриката за култура “Без маски” по радио “Алма Матер”. Всеки понеделник от 17,00 ч на честота 88 MHz (в София) журналистът интервюира едни от най-изявените български творци. Според авторите на филма той “вади на повърхността неща, които никой друг журналист не може да види.”

Филмът показва как Йордан Георгиев чете книги със специална програма, т.е. програмата му ги чете с бездушен, монотонен глас. Но и майка му, както и негови близки се записват на диктофон, четейки текстове, за да може той да ги слуша. Сред тях е и Ева Данилова, актриса от Народния театър, която му е близка приятелка. Затова и тя присъства във филма, както и актьорите Ивайло Христов и Стоян Алексиев.

“88MHz” ще има още една прожекция на 30 април, 18,30 ч, в кино G8. Създателите му договарят и лятно турне на лентата, която да бъде показана в 7 български града.

“В късната есен ще се опитаме да прожектираме филма и в Лондон”, каза Алексиев.