Музикалният филм "La La land" на американския режисьор Деймиън Шазел беше удостоен с наградата "Изборът на критиците" за най-добра лента за 2016 г.

22-ата церемония по награждаването се проведе в американския град Санта Моника, Калифорния.

"La La land" спечели и други награди, сред които и за най-добър оригинален сюжет, за монтаж и операторско майсторство. Шазел получи приза в категорията "най-добър режисьор".

За най добър актьор бе определен Кейси Афлек за ролята му във филма на Кенет Лонерган "Манчестър до морето". С наградата за най-добра женска роля бе удостоена Натали Портман за филма "Джаки" на чилийския режисьор Пабло Лараин, разказващ за живота на Жаклин Кенеди.



С призове за поддържащи роли бяха наградени Махершала Али за играта му в "Лунна светлина" и сънародничката му Вайола Дейвис в драмата "Огради".

Никол Кидман, Ейми Адамс, Ема Стоун и Кейт Бекийнсел бяха сред най-елегантните звезди на наградите. Кидман беше с черна рокля на "Брандън Максуел", а Адамс - бяла на "Версаче".

Фурор предизвикаха Джесика Бийл и Джъстин Тимбърлейк, които рядко се появяват заедно. Мел Гибсън беше с бременната си приятелка Розалинд Рос. Ейми Адамс зарадва фотографите, като се целуна със съпруга си Дарън де Гало.

Наградите "Изборът на критиците" се присъждат от Асоциацията на кинокритиците, работещи за телевизията, радиото и интернет изданията (Broadcast Film Critics Association), която обединява 250 професионалисти от САЩ и Канада.