„Затвори очички, сякаш спинкаш, и не мърдай.” Така звучи режисьорската директива към петгодишно момченце, лежащо на кушетка в спешното отделение на „Откраднат живот”.

Часът е едва 10 сутринта, а сред декорите на болница „Свети Кирил” в полите на Витоша лекарите се борят за живота на майка и син, пострадали при катастрофа. Русият ангел е с разгърдена ризка и се опитва да не се разсмее, докато д-р Калин Генадиев (Димо Алексиев) описва дъга по коремчето му със стика на видеозона.

След като дава нареждане за електрошок на майката, Василев (Алек Алексиев) скастря колега, който всява излишна паника, опитвайки се да докопа пострадалата. Драматичната тирада му е простена, защото пациентите са негово семейство. Ударил ги е камион и границата между емоционалния срив от личната трагедия и професионалния дълг е размита.

Екранният любовен триъгълник е завършен, когато анестезията поема Биляна Захариева (Радина Думанян), а динамиката на цялата случка е зашеметяваща. „Стоп! Супер!”, провиква се с нескрито задоволство в гласа режисьорът. Сцената се получи едва от втори дубъл и ще ускори пулса на зрителите във втори сезон на „Откраднат живот”, чийто старт е на 13 септември по Нова тв.
„След като в първи сезон живяха с лъжата, сега героите ще се научат да живеят с истината.

По-интересно е да се види как двете момчета – Алекс и Калин, ще стигнат до тази истина и как ще се адаптират към нея”, сподели за „Монитор” сценаристът Христина Апостолова. Ще промени ли шефът на болницата проф. Генадиев (Стоян Алексиев) отношението си към Василев, след като разбра, че е негов биологичен син, е един от основните въпроси на сезона. Феновете живо се интересуват и от съдбата на д-р Стилянова, която катастрофира след вербален сблъсък с жената на любимия си Виолета Захариева (Йоанна Буковска).

От екипа на Dream Team не издават нищо за бъдещето на героинята на Ралица Паскалева, но във Фейсбук полемиките са на път да налеят основите на латиносапунка. Част от феновете предлагат Стилянова да възкръсне, дори „като призрак, който да тормози Виолета”, а други се надяват тя да остане в будна кома и д-р Захариев да изроди детето им. Трети стискат палци младата гинеколожка да оцелее, за да направи самопризнания за злополучното секцио и да извади от ареста д-р Василев. „Джипът е цял, тя е намерила сили да излезе, но сигурното е, че е изгубила бебето!” и „Веднага да става медицинско чудо!” са част от коментарите на поддръжниците на Стилянова.

Дали младата актриса ще сложи пак бялата престилка, още не се знае, но Радина Думанян издава, че във втория сезон любовта между Биляна и Алекс ще избухне като супернова. „Тази искра ще се превърне в движеща сила за живота на Биляна, но щом има много любов, значи ще има и много трудности”, казва Думанян. В унисон със слогана на сезона - „Маските падат”, всеки от героите ще преживее катарзис. Една от най-разтърсващите трансформации е запазена за Мария Каварджикова. Героинята й Евгения Генадиева погрешка получи коварния есемес „Другият ти син е жив” и оглави зрителския чарт за ревли.

За да спре да дразни с хленчене и вибратото на майка орлица в гласа си, фенове във Фейсбук предложиха Каварджикова да остане без носни кърпички във втори сезон. Или да се прероди в боец с нинджа подход към лъжите на близките си. „Абсолютно вярно е, че Мария бе като бледа сянка на мъжа си, но сега ще избухне. Ще бъде неузнаваема. Д-р Захариев има една такава реплика: „Не се променят правилата на играта, а се сменя цялата игра”, тоест добрите стават лоши, а лошите се пречупват пред обстоятелствата”, обяснява Христина Апостолова.

Тя признава, че критиките относно близостта на сериала с българската болнична действителност не са й непознати. „Свети Кирил” е прекалено лъскава и уютна и за да оправдаят това, продуцентите слагат на фасадата табела с пояснение, че сградата е реставрирана по европейски проект. Медиците в шоуто съчувстват максимално на пациентите, изповядват ги и понякога дори нарушават закона в името на хепиенд за болния.

„Хората често ме питат: „Къде са тия лекари, за да идем при тях?” Хубавото е, че съм срещала и такива, които казват, че са посещавали такава болница. Виждали са добрия пример”, добавя сценаристката. На терен екипът работи с консултанти от Александровска и Окръжна болница, а към момента не й се е случвало да спори с актьор за реплика или сюжетен обрат, който не му е присъщ. „Те си харесват текстовете и дават обратна връзка, когато са екзалтирани. Имат свободата да променят определени думи, които не им лежат на изказа. Например един казва „гледай”, друг казва „виж”, а трети - „скивай”.