Италианският културен институт организира концерт за класическа музика „Мелодията на сезоните“, на 26 февруари 2016 от 19.00ч. в Зала „България“.

Ще свири Оркестър Меренптах, съставен от десет музиканта и сопрано. Към него ще се присъедини българският обоист Ясен Енчев от Софийската Филхармония. Зрителите ще могат да се насладят на италианска атмосфера от Барока не само благодарение на подбрани музикални произведения, но и на красиви тематични костюми. Но това ще е специалната изненада, която подготвя Институтът.
Оркестър Меренптах носи името на фараон от Деветнадесета династия на Древен Египет, живял през 13-ти век пр. Хр. Той отдавал голямо значение на музиката, защото тя обединявала различните племена, благодарение на вярата им в Бог Тот, който според легендата дарил човечеството с музика.

Маестро Федерико Воцела, художествен директор на Merenptah International Orchestra, вдъхновен от това благородно начало, е обединил едни от най-големите италиански и международни таланти във формация, на която той самият е солист. Друг важен член на оркестъра, който редовно гастролира в Италия и чужбина, е сопраното Клеофе. След дебюта й в главната роля в операта „Кандид“ от Л. Бърнстейн, тя е играла Мими в операта „Бохеми“ от Пучини, Виолета в „Травиата“ от Верди, както и в много други световноизвестни произведения. В допълнение към участието й в многобройни майсторски класове, водени от известни певци, като самата Райна Кабаиванска, Клеофе печели множество международни конкурси, като например „Руджеро Леонкавало“, „Opera Rinata" и „Един глас за операта“.

Федерико Воцела - първа цигулка на оркестър „Nova Amadeus” (Рим) и на камерен оркестър „Città di Fondi” - участва като солист в различни продукции на RAI и MEDIASET, записва в джаз квартет музика от Скот Джоплин, както и църковна музика. Заедно с „Movies Trio” концертира в големи градове в Италия и чужбина, един от които е Москва. Успоредно и неразривно от концертната си дейност, Маестро Воцела преподава в Академията „Скарлати“ в Рим.

Програмата на концерта ще включва произведения от А. Вивалди, Дж. Б. Перголези, Г. Ф. Хендел и Николо Пичини.

ИЗПЪЛНЯВАТ: Федерико Воцела (диригент и солист), Клеофе (сопрано), Патриция Де Карло (цигулка), Роберта Палмиджани (цигулка), Еун Кьонг Лий (цигулка), Никола Нардуци (цигулка), Николета Пинятаро (виола), Петя Брукер (виола), Мануел Перез (виолончело), Анна Костова (контрабас), Силвия Лимозани (клавесин), със специалното участие на Ясен Енчев (обой) от Софийска Филхармония.
Билети се продават на касата на Зала „България“.