Ваня Червенкова, която в годините на прехода от секретарка във Военния съд във Варна израства до бизнес дама, е арестувана и лежи в следствения арест в Благоевград.

В такъв смисъл тя има богат опит да живее изолирана от външния свят под зорките очи на „Биг Брадър", в онзи случай - полицейски.

Преди години я задържат, защото името й излиза в афера за точене на ДДС. Впрочем, делото за тази далавера се точи над 10 години и накрая Червенкова е обявена за невинна. От онези години тя върти бизнес с чеченци и грузинци. Приятелите й я описват като амбициозна и оправна жена, която без проблем се оправя в един суров мъжки свят. Сестра й Василка Атанасова е била главна счетоводителка на „Маршал груп", фирмата на покойния предводител на чеченците у нас Абдул Патаев, чийто разстрел продължава да е загадка.

След като Ваня Червенкова напуска Варна и се мести в София, връзките й с чеченците продължават, разказват източници на вестник „Всеки ден". В един момент имената на шеметната дама и на нейните приятели от Кавказ обаче излизат в едни и същи схеми за точене на ДДС.



Използвани са два канала - благоевградски и варненски, които се пресичат в данъчната служба в Костинброд. Нито Bаня Червенкова, нито чеченците са осъдени за източените милиони, напротив, през 2010 г. са напълно оневинени.

До днес обаче криминалистите от Благоевград са убедени, че ДДС-то е неправомерно изтеглено. Според някои Червенкова нямала представа какви ги вършат съдружниците й и опрала пешкира невинна.

Фирмите на Ваня са подозирани за източването на 890 000 лева ДДС само от Благоевград. Издавани са фактури за несъществуващи стоки и документи за фиктивен износ, обясняват ченгетата.

Самата Ваня Червенкова категорично твърди, че не е точено ДДС. „Това е една безумна клевета, която се върти години наред! В процеса се доказва, че има такава сделка. Всички свидетели говорят за наличие на стока и внос. Прокуратурата се опитва да докаже 10 години, че сме престъпници. Не искам снизхождение, защото съм невинна и разчитам да получа оправдателна присъда" - отсича Червенкова.

По-късно, когато Ваня Червенкова е простреляна в центъра на Варна, полицията проследява и версия за участие на чеченците в покушението. Ченгета си припомнят, че веднага след стрелбата криминалистите арестуват петима чеченци от кръга на Яхиа Хашиев и трима българи, също свързани с него: Иля Хашиев, братовчед на Яхиа, Ослан Осланов, Улмат Осмаев, Нух Мусхаджибеев, Пламен Добрев, Николай Керопов и Александър Стоянов.

След 72-часов престой в ареста те са освободени, защото няма доказателства за тяхно участие в стрелбата срещу Ваня. Според запознати обаче чужденците са организирали покушението срещу нея от страх да не ги издаде.