На 1 декември (вторник) от 19:00 часа в Зала 6 на Националния дворец на културата (НДК) ще се състои концерта "БАХ и МОЦАРТ" на КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ и МАРИО ХОСЕН.

Това ще бъде поредното събитие, което се организира в сътрудничество между Нов български университет и Двореца, след изключително успешната серия от класически концерти, провеждащи се традиционно в Зала 6.

Този път солисти ще бъдат и Марио Карбота – флейта (Италия) и Атанас Атанасов – чембало. А богата програма включва следните произведения:
Й. С. Бах/ транскрипция В.А. Моцарт - 4 Фуги от цикъла “24 прелюдии и фуги”
В. A. Моцарт - Divertimento KV136 в ре мажор (1. Залцбургска Симфония)
Allegro; Andante; Presto
Й. С. Бах - Бранденбургски концерт №1
Allegro; Adagio; Allegro; Menuetto - Trio I - Polacca - Trio II
В. A. Моцарт Адажио и Фуга KV 546
Й. С. Бах - Бранденбургски концерт №5
Allegro; Affettuoso; Allegro

ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ:

МАРИО КАРБОТА има отлична диплома от Консерваторията в Пиаченца, посещава следдипломни курсове на Марио Анчилоти в Училището за музика във Фиезоле. По същото време печели множество награди от конкурси, сред които се откроява тази от конкурса „Франческо Чилеа“ в Палми. Високо оценен от публиката и музикалната критика, Карбота свири в цяла Италия, в редица европейски страни, в Близкия Изток, Северна Африка, Азия, Мексико, Канада и САЩ, изнася концерти в едни от най-престижните зали в света.

АТАНАС АТАНАСОВ завършва Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” с пиано при проф. Богомил Стършенов (1977) и композиция при проф. Парашкев Хаджиев (1985). Следва и майсторски клас по пиано при проф. Богомил Стършенов (1977-79). Участва в международни курсове по клавирна интерпретация във Ваймар (Германия – 1975) при Режина Смендзянка, Париж (Франция – 1976, 1977 и 1983) при Ивон Лефебюр, в Прага (Чехия – 1978) при Милан Шлехта (орган), Сузана Ружичкова (чембало) и Франтишек Раух (пиано). Носител на награди от национални и международни конкурси. Има активна концертна дейност като солист, камерен изпълнител и сътрудник на редица хорови и оркестрови формации – пианист, чембалист и органист. Понастоящем е ръководител на катедра „Камерна музика и съпровод” в Инструменталния факултет на НМА.

МАРИО ХОСЕН дебютира като солист на оркестър още на 8-годишна възраст. Работата му с изтъкнатите изпълнители и музикални педагози като Михаел Фришеншлагер и Жерар Пуле бележи важен отпечатък върху кариерата му. Солист с международна репутация, Хосен свири с редица оркестри. Той концертира и прави записи със световни артисти, сред които: Адриан Йотикер, Филип Берно, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев. Именитият виртуоз е почетен професор на Нов български университет със завидна преподавателска кариера и студенти – носители на едни от най-високите отличия от конкурси и фестивали в Европа и Азия. Инициатор на редица международни проекти. Причина за създаването на Академичен оркестър „Камерата Орфика НБУ“ и Първия международен цигулков фестивал във Варна, 2015 година. Вече няколко години успешно провежда и Международната академия „Орфеус“ във Виена, Австрия.

КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ е оркестър, съставен от брилянтни млади класически музиканти, част от тях бивши и сегашни възпитаници на университета. Артистичната мисия на оркестъра е да работи и реализира идеята за създаване на мащабно културно сътрудничество на музиканти от балканските държави с централна Европа – Виена, Австрия. С концертите си КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ е посланик на Балканите по света. ОРФЕЙ, безспорно най-ярката личност в историята на класическата митология в европейската култура, е роден в Тракия. Различните телевизионни програми и компактдискове, доказват високото техническо и музикално ниво на КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ.

Цени на билетите: 8 и 12 лв. на касите на Билетен център - НДК.