И тази година водещи на уъркшоп в рамките на фестивала „Театър в аванс“ ще бъдат нашите приятели Виолета Витанова и Станислав Генадиев.

Те завършват Националното училище за танцово изкуство в София. Танцуват в швейцарските трупи „Линга“ – Лозана, „Алиас“ – Женева и „Зевада“ - Сиер, участват в спектаклите „Станция „Астапово“ и „Станция „Елабуга“ с режисьори Маргарита Младенова и Иван Добчев в Театрална работилница „Сфумато“, София. В качеството си на танцьори работят и си сътрудничат с хореографи от Швейцария и Белгия. От 2007 г. участват като танцьори и хореографи в „Кинестетик Проджект“. Първият им успешен спектакъл се казва „Imago“ (2006 г.), за който получават и първия в историята на наградите на Съюза на артистите в България „Икар за дебют“ за танцов спектакъл. През 2013 г. печелят и първия „Икар за съвременен танц и пърформанс“ за хореографията на „Мишеловката“ в „Хамлет“ с режисьор Явор Гърдев.

С танцовата миниатюра „25.03.“ получават наградата на журито на международния конкурс „Маргарита Арнаудова”, организиран от Балет „Арабеск”. През 2013 г. Станислав Генадиев е удостоен с грамота от Министъра на културата на Република България по случай 24. май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Ето как Виолета и Станислав представиха своя уъркшоп:

Земното кълбо се върти. Заобикалящият ни свят постоянно се движи. Чрез движенията си ние изследваме и се опитваме да преодолеем всякакви прегради/огради. Защото, ако не го правим, те може да се превърнат в похлупак, който ще ни изолира и задуши.

Работните ателиета на „Театър в аванс“ ще се състоят на 7. ноември в кино „Влайкова“ и са безплатни за участниците във фестивала. Скоро ще публикуваме двудневната програма.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ за 2015 г.

Снимка: Лора Руневска