Симона Евгениева е родена на 20 декември 1994 г. в Монтана.

След като завършва гимназия, се мести в София, за да следва във висше училище за агробизнес. Носителка е на дузина титли за красота, а сред най-големите й успехи е спечелването на конкурса "Мис България". Брюнетка, борбена и много искрена, Симона има перфектните мерки – 90-62-90, а миналата година получи короната на най-красивата жена в България.

Около месец, преди да я предаде на следващата носителка на титлата, се срещаме с нея, за да ни разкаже какъв е животът в Монтанско, кое е най-важното, за да се получи хубаво кисело мляко и какво би казала на следващата "Мис България".

- Симона, ти си от Монтана. Новинарският сайт, който е най-известен от този край, се казва Резерват Северозапад. Смяташ ли, че хората от Монтана са особени чешити?

- О, и още как! Монтана е малък град, всички се познаваме и ако не си оттам, по-добре не излизай без някой местен.

- Всъщност как наричат жените от Монтана? Монтанчанки?



- Да, точно така.

- Кажи един лаф от Северозапада, имате много интересен диалект...

- Да, наистина имаме много интересен диалект, използваме глаголи за множествено число, нищо, че говорим от първо лице ед. ч. Някой лаф... ами знам ли... „Отивам да се къпем” (аз).

- Много млади момичета не могат да повярват, че една "Мис България" избира да живее в малък град, в който няма много забавления. Как преминава един твой ден и оплакваш ли се, че ти е скучно?


- Не мисля, че ми е скучно или щом живея в малък град, задължително трябва да ми е скучно. По-скоро е както си го направиш. Обикновено почти всеки ден съм на различно място просто защото работата ми е свързана с много пътувания. Отделно този месец започвам с университета, курсове… Истината е, че почти не ми остава време за сън, не мога да се оплача, че ми е скучно.



- Малките селища в България се обезлюдяват, а българският Северозапад е най-бедният регион в Евросъюза. Как може да се помогне на хората там?


- Когато младите хора, които са останали там, решат да рискуват и създадат свой бизнес според спецификите и даденостите на всеки град в района. По този начин ще помогнат и на себе си, и на хората в тази част на страната ни.

- Мечтаеш да се занимаваш с овцевъдство. Какви са тънкостите, за да се получи вкусно и гъсто мляко? Порода, храна или зависи и от отношението към животните?


- Във всяко нещо си има тънкости, така е и за киселото мляко, но смятам, че от голямо значение е храната, която се дава на животните, и нейното качество.

- Да се живее на село е модерно, обаче пък красавиците от различни риалити формати като "Фермата", като видят крава или тор, моментално се разплакват. Толкова ли е трудно да се издои едно животно или да се прекопае леха с лук?

- Смятам, че няма невъзможни неща. С малко труд и постоянство всеки човек, било то мъж или жена, би се справил. Всичко зависи от психиката, мотивацията и колко си амбициран.



- Направихте ли вече лютеница? Коя е любимата ти зимнина?

- Баба вече е готова не само с лютеницата, а с всичко! Обожавам нейните сладки чушки с оцет.

- Била си "Мис Монтана", "Мис Туризъм", сега и "Мис България". Коя е най-трудната ти титла?

- Най-трудната беше „Мис Туризъм” заради самата локация. Едва бях навършила 18 години, а трябваше да сменя 5 летища за 36 часа. Изкарах един месец на другия край на света и никой от хората там не говореше родния ми език. Но със сигурност най-желаната ми остава „Мис България”.

- Да си "Мис" е трудна задача, защото хората имат големи очаквания от теб. Притеснявала ли си се някога, че няма да ги оправдаеш?

- Естествено, че се притеснявам. Страхувам се, но в рамките на нормалното. Може да се случи да сгафя, никой не е застрахован. Но и тогава пак ще го приема като нещо градивно и полезно. Трябва да сме оптимисти и да се учим от грешките си.

- Споделяш, че никога не си спазвала диети. Как тогава имаш такова перфектно тяло?

- Приемам толкова калории, колкото смятам, че са ми необходими. Спортувам, качвам се по стълбите винаги и навсякъде, водя повече социален живот, като гледам устата ми да е пълна със сладки приказки с приятели, а не с храна пред компютъра.

- Какво обичаш да похапваш?

- Всичко, но по-малко.

- Често те канят да си жури на различни конкурси. Каква е красотата на българката според теб?


- Винаги търся с очи онова момиче, което е като слънце – с широка заразителна усмивка, присъствие и големи топли очи.

- Какво би казала на следващата "Мис България", когато й предаваш короната? Кое е най-важното за да бъде една успешна "Мис"?

- Да бъде вдъхновение за всички, които са покрай нея, и да заразява хората с оптимизъм.

Източник: в. "Новинар"