“Завръщане към корените” е първият фолклорен албум на певицата Цветелина. За появяването му на бял свят изпълнителката избира Гергьовден. Този път той е по-различен и наистина дългоочакван от нейната публика.

След като за Коледа изпълнителката пусна своята стотна песен „Елено моме”, дойде време да се завърне към песните, с които публиката я помни и истински цени, а това е именно фолклорната музика, каквото е и първото ѝ музикално образование.

В самото заглавие на албума отново има послание, което е и запазената марка на Цветелина. Според нея символиката в това да се завърнеш към корените си е да откриеш истинската си сила и да я предадеш на тези след теб. „Уважението към българския корен и към българските традиции е уважение към теб самия“ – споделя тя.

„Завръщане към корените” е един изключително позитивен и зареждащ албум. В него има разнообразие на ритми и на фолклорни области. Слуша се на един дъх и носи много настроение и жизнерадост. Освен традиционното право хоро и ръченица, слушателите могат да заиграят Дайчово, Пайдушко, Еленино и други любими хора.

Този албум е повлиян както от детството на Цветелина, така и от различните области, в които тя самата живее. Всяка песен има история и неслучайно попада във фолклорната колекция. В албума има песни, които Цветелина научава от своите родители – Елена и Георги Добреви – някога най-известният македонски дует в град Варна.



Цветелина е родена в Петрич и македонските песни са част от живота ѝ, независимо къде живее след това със семейството си. Благодарение на Варна - града, в който се установява да живее доста време, усвоява добруджанския фолклор. Любовта към тракийската музика наследява от баща си, който е от хасковския край. Разград е градът, в който учи, и съответно в албума има песни и от капанския край. Разнообразната житейска биография дава на Цветелина опита в различните фолклорни области.

Изключително рядко се срещат изпълнители, които не са профилирани само в една фолклорна област и могат еднакво добре да изпълняват песни от различни региони на страната. Цветелина счита това за едно от най-големите си богатства.

Интересно също е, че в този албум има и доста авторски песни. Тя винаги залага на песните, които са създадени специално за нейната публика. Това се случва дори още преди да стане популярна. Когато отива да кандидатства в музикално училище, певицата се явява с авторски народни песни на популярния варненски композитор Дечко Иванов. Песните „Край море мома седеше”, „Слънце трепти” и „Магдалено малка моме” са писани специално за нея. Години по-късно, благодарение на „Завръщане към корените”, любителите на българския фолклор ще могат да ги чуят.

Каквото и да се каже за първия фолклорен албум на Цветелина ще е недостатъчно. Едно е сигурно – струва си „Завръщане към корените“ да бъде част от вашата колекция, пише signal.bg.