Атанас Стоев споделя в какво се крие тайната на успеха на орк.”Канарите”.

“Успехът на всяко начинание се крие в любовта – любовта към човека до теб, любовта към всичко, което ни заобикаля. Има ли любов, човек има сили и кураж за всичко. Щом Надя е до мен, аз продължавам да творя и да работя”, разказва в "Автограф" основателят на оркестъра за своята съпруга.

Надя Стоева признава, че от 19-20-годишна се е влюбила в силата на характера на Наско Стоев, в хубавата му музика, която я е вдъхновявала, когато е била студентка.

“Едно време му казвах: “И стар да станеш, ще те чакам и ще се оженя за теб.” За моя радост желанието ми се изпълни много по-рано. Ако е до мен, ще съм много щастлива винаги. Той ми е стимулът, той ми е всичко”, категорична е тя.

През 2015 оркестърът отбелязва 40 години от своето създаване. Атанас Стоев се връща години назад и си спомня как е започнало всичко през далечната 1985г. Казва, че за оркестъра това е значим юбилей, защото е много трудно да постигнеш някакъв връх, но да го задържиш дълго време, е още по-трудно. Защото когато човек е сам, отговаря сам за себе си. Но когато работиш с колектив от девет-десет души, е още по-сложно.



Наградите, които е получавал през годините, Атанас Стоев коментира така:

“Цял живот съм казвал, че една похвала или признание значи добре свършена работа. Винаги казвам на моите колеги в оркестъра, че хората в различни настроения по различен начин се отнасят – хвалят ни, прегръщат ни, целуват ни. Това означава, че ние сме си свършили добре работата и сме направили едно хубаво впечатление. Това е нашето послание. На уважението и признателността на хората към нас, ние трябва да се отнасяме с още по-голям ангажимент и внимание. Защото тези хора живеят с нас. Дори един мой почитател от години ми е казвал нещо, което дори не ми е минавало през ум: “Ние възпитахме децата си с текстовете и музиката на вашите песни, които звучат благородно”. Аз повече от това не мога да искам. Да чуеш за себе си, че онова, което вършиш, е положително. Това е наградата”.

Надя и Наско Стоеви разкриват, че всяка година в ранна пролет издават поредния си албум. Така ще бъде и тази година. Идеята на ръководителя на оркестъра е този път да наблегнат на някои от старите песни, които нямат видеоверсии и да ги изпеят заедно с по-младите изпълнители на музикална компания “Пайнер”, които имат отношение към фолклора.

Какво прави актуален един фолклорен състав като “Канарите”, Наско Стоев определя така:

“Това нека да го кажат тези, които ни слушат и гледат. Докато има интерес, значи са актуални. Когато спре интересът и почнем да свирим само по приятели, тогава трябва да си седнем лекичко на по-мек стол и да си гледаме работата”.