''Чувствам се като у дома си в София и ще се радвам да се върна отново'', каза холивудската звезда Пиърс Броснан.

Джеймс Бонд написа и специално посланиe до Столична община: "Искрено вярвам, че София ще представи България като Европейска столица на културата през 2019 година", съобщиха от пресцентъра на СОС.

"Аз се насладих много на престоя си в София през последните няколко седмици. Насладих се на операта, изкуството, галериите, музеите и църквите, които посетих. Бях особено впечатлен от киноцентъра Бояна, който е средище на киноиндустрията в страната. Хората и екипите тук са фантастични и ние се разбирахме доста добре. Наистина се чувствам като у дома си в София и ще се радвам да се върна в бъдеще. София е динамичен град с богата история, жизнен артистичен дух и уникални природни пейзажи", каза Броснан.

Пиърс Броснан, който бе в София за снимките на филма "Оцеляла" (Survivor), написа специално изявление, с което изрази впечатленията си от града и подкрепи кандидатурата му за Европейска столица на културата през 2019г.

София и Югозападен регион са кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г. Досега сред известните творци, подкрепили София, са Енио Мориконе, Андреа Бочели, Тото Кутуньо, Ал Бано, Силви Вартан, Патрисия Каас.

Кандидатурата е подкрепена и от десетки български творци. София и Югозападен регион преминаха успешно първата селекция и след получената висока оценка от международното жури усилено се готвят за втория тур на надпреварата, пише БГНЕС .