Първият пластичен хирург в България Христо Бояджиев почина внезапно на 2 март вечерта.

Лекарят на Камелия Тодорова и Теди Велинова си отиде четири месеца след като навърши 80 през октомври миналата година.

Христо, или както е известен на приятелите си Титко, от години имаше проблеми със сърцето и живееше с 4 стенда.

„На Баба Марта празнувахме заедно, смеехме се и се шегувахме. На гости дойде доктор Чирков, който му предложи да го оперира заради сърдечните проблеми. Заминаваше си за Германия, но бе готов да му направи интервенцията. Обясни му, че е оперирал по-стари от него, но Христо се отказа. На 2 март се почувства зле, викнахме Бърза помощ и го закараха във Военна болница. Вечерта обаче почина", разказаха негови роднини, пише ''Всеки ден''.

Доктор Христо Бояджиев върти скалпела повече от 40 години. Запалва се по пластичната хирургия в Куба, където работи като млад лекар. Там през 1969 година се ражда синът му Румен, който няколко години бе гадже с манекенката Теди Велинова. Именно Бояджиев направи първите операции на моделката, която се пристрасти към пластичната хирургия и дори се омъжи за доктор Ангел Енчев и му роди син.

Румен, който се ползваше със славата на софийски плейбой, не наследи професията на баща си, подобно на брат си Иван. Двамата обаче активно помагаха на татко си в управлението на частната клиника край София, където Бояджиев и екипът му оперираха. От години обаче заради възрастта си хирургът само даваше консултации, но не извършваше интервенции.

Една от първите му пациентки бе Камелия Тодорова, която бе толкова доволна от работата му, че не пропускаше да го покани на концертите си. Бояджиев беше сред 20-те хиляди най-прочути лекари на планетата и зам.-председател на Българската асоциация по пластична хирургия. Той е от известен софийски род, а баща му е един от първите летци на България. Иван Бояджиев, който е първи приятел на аса Димитър Списаревски, е човекът, изписал в небето над София „Честито Ваше величество" след сватбата на цар Борис.