Феновете на качественото токшоу без фолкконсерванти имат повод за празник – „Денис и приятели” търси пристан в ефира, след като от нова година свири край на мача с БНТ.

Екипът има готов архив от интервюта с вносни звезди, част от които са правени лично от Денис Ризов в САЩ.

Декорът в студиото на Harbour Island Records е недокоснат, нежната свита асистентки още не е прибрала жартиерите в гардероба, а „Ахат” са на стендбай да засвирят темата от „Междузвездни войни” за „добре дошъл” на поредния гост.

„Имаме готовност да излъчваме още от утре”, отсече пред „Монитор” водещият. „В преговори сме с няколко телевизии, но докато нямам подписан договор, не искам да разлайваме кучетата с коментари. Нито аз, нито Нойзи като главен редактор, нито „Ахат” правим това предаване на всяка цена.

То е кауза. И ако ще го правим в някоя комерсиална медия,значи ще го правим както искаме.

Създадено е по американски тертип. Вече си мисля, че бъдещето му е в САЩ, където ще бъде разбрано. Тук няма нормален пазар”, добавя басиста с остър продуцентски нюх.

Отношенията му с БНТ минават на командно дишане малко преди да ескалира истерията около коледния шопинг. След орязването на бюджета „Денис и приятели” е заложено за излъчване веднъж седмично.

Докато се стигне до преподписване на договор, минава месец, в който цифрите за обезпечаване на продукцията удрят минимума.

„Отказахме се. Имаше идея да вървим по HD канала, който щяха да пуснат от нова година, но за тези пари беше абсурдно. В името на качеството често плащах повече, отколкото БНТ ни даваше, и това също натежа”, казва Денис.

Сред факторите, довели до оттеглянето му, е и обществената функция на телевизията.

„Никога не са ни давали тон на редакционната политика, но сценаристите се самоцензурираха. Те бяха наясно, че казаното от тях в ефир не излиза като лично мнение, а като становище на БНТ”, обяснява продуцентът. Това кастрира драстично нивото на сърказъм и еротика в токшоуто.

„Направихме конкурс за „Най-секси момиче”, който струваше доста, а те не го излъчиха. Отрязаха го като сирене. Хайде, запазихме сегментите за лайфстайл, нови технологии и мъжки теми, както и идеята да каним стойностни хора, на които никой не обръща внимание. При нас няма да видите производни на Валери Божинов. Но съображенията за съдържанието пак бяха стотици”, констатира музикантът.

От ниския бюджет пък пострадала актуалността на „Денис и приятели”: „Снимахме по няколко броя на ден. Аз коментирах едно, а до момента на излъчването вече се случваше друго.”