На 26 април 2014 зала 1 на НДК ще посрещне световни звезди на оперното изкуство в спектакъла “Кармен” от Жорж Бизе на Варненската Държавна опера, по покана на Артишок.

Тенорът Иван Момиров, един от плеядата големи български артисти, гастролиращи по световните оперни сцени, пристига специално от Италия за ролята на Дон Хозе, а в ролята на Кармен ще видим и чуем чаровната и добре позната у нас Агунда Кулаева (Русия), изявяваща се на сцените на Новая опера и Болшой театър в Москва.

На двамата ще партнират още Ирина Йордакеску (Румъния) – в ролята на Микаела и Венцислав Анастасов – в ролята на Ескамило.

Режисурата и сценографията са дело на главния режисьор на Варненската опера - Кузман Попов, едно от знаковите имена в българското оперно изкуство, а Диригент ще бъде Светослав Борисов.

Билетите за спектакъла “Кармен” на Варненската Опера на 26 април в зала 1 на НДК вече са в продажба с цени от 15 до 50 лв. Те могат да бъдат закупени от ticketportal, както и в Билетен център в НДК, магазините на Office1Superstore, Booktrading, книжен център Гринуич, Art Point /в МОЛ на бул.Стамболийски/.

Независимо, че от години живее в Италия, Иван Момиров не забравя България и при възможност се отзовава на поканите да пее пред родна публика. В операта „Кармен” неговия великолепен Дон Хозе e една от коронните роли в репертоара му. На 26 април в зала 1 на НДК българския тенор ще се срещне с поредната своя Кармен, в изпълнение на Агунда Кулаева от Русия. Любопитен факт от биографията й е, че нейната възходяща кариера стартира именно от България, след като става лауреат на 14-ия международен конкурс за млади оперни певци „Борис Христов” в София. Агунда Кулаева е сред солистките на Новая опера в Москва. Завършва Държавната консерватория „Сергей Рахманинов” в Ростов на Дон, специализира при прочутата Галина Вишневска и пее на сцената на Болшой театър в операта „Война и мир” и др. Чаровна и темпераментна, като своята героиня, Агунда признава, че образът на огнената Кармен винаги я вдъхновява по особен начин.