"Американска схема" и "Гравитация" получиха най-много номинации за наградите Оскар – по 10, следвани от историческата драма "12 години в робство" с девет.

Те са сред деветте ленти, номинирани за най-добър филм, заедно с "Капитан Филипс", "Клубът на купувачите от Далас", "Тя", "Небраска", "Филомена" и "Вълкът от Уолстрийт". Драмата за сомалийските пирати "Капитан Филипс", филмът за активист в борбата със СПИН "Клубът на купувачите от Далас" и черно-бялата лента "Небраска" получиха по шест номинации, съобщи Американската филмова академия.

Лентата на Мартин Скорсезе за ненаситността в света на финансите "Вълкът от Уолстрийт" и футуристичната любовна история "Тя" имат по пет номинации, които бяха обявени на церемония в Бевърли Хилс.

В категорията най-добър актьор са номинирани Крисчън Бейл за "Американска схема", Брус Дерн за "Небраска", Леонардо Ди Каприо за "Вълкът от Уолстрийт", Чиуетел Еджиофор за "12 години в робство" и Матю Макконъхи за "Клубът на купувачите от Далас".

Оскара за най-добра актриса ще си оспорват Ейми Адамс за "Американска схема", Кейт Бланшет за "Син жасмин", Сандра Бълок за "Гравитация", Джуни Денч за "Филомена" и Мерил Стрийп за "У дома през август".

За най-добър режисьор са номинирани Дейвид О. Ръсел за "Американска схема", Алфонсо Куарон за "Гравитация", Александър Пейн за "Небраска", Стив Маккуин за "12 години в робство" и Мартин Скорсезе за "Вълкът от Уолстрийт", пише БГНЕС.