С оперната постановка „Тоска“ от Пучини на 29 ноември, в Зала 1 на НДК се открива Новогодишният музикален фестивал на Националния дворец на културата.

Почитателите на оперното изкуство ще имат възможността да аплодират световно признатите оперни звезди Алиса Зиновиева и Марио Маланини в ролите на Тоска и Каварадоси в копродукцията на Монте Мюзик и Държавна опера Русе с диригент Найден Тодоров.

*Найден Тодоров

В момента тече оживена подготовка за спектакъла, подготвят се декорите, костюмите, организира се цялостното представяне на сцената на НДК.

Музикантът на 2012 година Маестро Тодоров лично е отправил поканите за мероприятието към световнопризнатите артисти Алиса Зиновиева и Марио Маланини. За ролята на Скарпия е избран Александър Крунев – най-предпочитаният баритон през последните 20 години във всички български оперни театри.

*Александър Крунев

В ролята на Анджелоти гостува младият бас Делян Славов. На сцената ще видим и великолепните солисти на Русенската опера Стоян Стоянджов, Петър Костов, Владимир Попов, Емил Желев. Към постановката ще се присъедини Хорът на софийските момчета с ръководител доц. д-р Адриана Благоева.

Алиса Зиновиева прави изключително впечатление, когато през 2003 година се явява на конкурса в Миланската Скала за Академията към театъра за усъвършенстване на млади оперни певци. Зиновиева вече два пъти се е срещала на сцената с тенора Марио Маланини в Пучиниев Концерт под диригентството на Рикардо Шайи в Миланската Скала и съвсем наскоро в „Тоска” в Театро Верди в Триест. Самата тя споделя - „Марио е прекрасен тенор със златен глас, отличен партньор във всеки смисъл, музикален и мил, честен и изключителен професионалист. С него се чувствам комфортно и по-сигурна. Щастлива съм да пея с него отново.”

*Марио Маланини

Главен режисьор на спектакъла е Огнян Драганов, който се е заел и с постановъчната част. Публиката ще се срещне с необичайни решения и оригинални режисьорски хрумвания в класическия прочит на вълнуващата музикална драма.

Официалната пресконференция за анонсиране на програмата на Новогодишния музикален фестивал на НДК ще се състои на 27 ноември. На нея ще присъства лично диригентът на постановката и директор на Държавна опера Русе - Маестро Найден Тодоров.

Билети за „Тоска“ се продават в Билетния център на НДК, в мрежите на Тикетпортал  и Ивентим. Цените са от 20, 30, 40, 50 и 60 лв.

*Алиса Зиновиева