Три години след победата си през 2007 г., първият български “Мюзик айдъл” Невена Цонева заведе дело срещу гиганта "Вирджиния рекърдс" и излезе краен победител в съдебната битка.

Компанията трябвало на всяко тримесечие да отчита приходите от работата на певицата, но не го правела. Заради това Невена получи обезщетение в размер на 12 000 лв. "Четири години водих борба да извоювам свободата си и доказах, че съм постъпила правилно", заяви тя след победата си, пише blitz.bg.

- Невена, как се чувстваш след участието си в тазгодишното издание на фестивала "Пирин фолк", откъдето си тръгна с 5 награди? Седмици по-рано в публичното пространство обикаляше "новина" – че ти си бъдещата победителка! Как ти се отрази това?
- Не се интересувам какво се пише в медиите, още повече пък да ми повлияят подобни интриги.

- Името на Слави Трифонов също бе намесено...
- Да, така беше, но веднага след това направих официално опровержение по въпроса - аз съм свободен изпълнител и представлявам единствено собствената си музикална компания.

- Немалко се изписа и за песента ти "Самодива". Заглавието й напомня за песента на фолк певицата Райна, която вече е печелила три награди от същия фестивал. Този дублаж на заглавията умишлен ли беше?
- Това е поредната интрига, на която нямам намерение да обръщам внимание. Никога не съм следила кариерата на Райна, за да знам къде е участвала или какви са били нейните песни, камо ли да я копирам.

- Все още продължава да се говори за трудната съдебна битка с бившите ти продуценти, през която премина и успя да спечелиш, въпреки че малцина очакваха подобен развой. Какво ти коства обаче всичко това?
- Най-важното за мен е, че спечелих свободата си!

- Ти заведе дело срещу "Вирджиния рекърдс" и накрая получи обезщетение от общо 12 хиляди лева – достатъчна компенсация ли беше тази сума за приходите, които е трябвало да ти изплащат на всяко тримесечие, отчитайки работата ти, но не са го правили?
- Получих толкова, колкото ми се полага по закон. Не мога да оценя свободата си в пари.

През 2011 г. Невена Цонева отново сподели подробности около препъникамъчетата, през които й се е наложило да мине в битката срещу "Вирджиния рекърдс". " Има истина в това, че се опитват да ме съсипят. Очевидно целта им е да пречат на развитието на кариерата ми и го твърдя, особено след като "Вирджиния" се свързваха с всички хора, които са искали да работят с мен, и по много некоректен начин са ги заплашвали, че ще ги вкарат в съдебни разправии, ако решат да поемат ангажимент, ако поискат да работят с мен. Именно това беше и причината, поради която не успях да участвам в "Денсинг старс 2", а след това заведох другото дело” - бел. ред.

- Помня реакцията тогава на Саня Армутлиева. Цитирам: "Съдът само частично се произнесе в полза на Невена Цонева в частта, касаеща вида на отчетите, които са й предоставяни, като потвърди нашата теза, че "Вирджиния рекърдс" по никакъв начин не е ощетила изпълнителката. Въпреки че оспорваме това решение и сме го обжалвали, защото сме отчитали коректно всеки приход към Цонева, съгласно разпоредбите на съда сме изплатили към нея предвидената по договор неустойка. Случаят с Невена Цонева ни вкара в парадокса, че в България не се толерират цивилизованите отношения, а напротив, биваш наказан, че си подписал европейски тип договор с изпълнител, в който самият ти си се задължил да приготвяш какви ли не детайлни отчети, да дължиш неустойки и да инвестираш постоянно в кариерата на артиста". Как би я коментирала, та дори и с днешна дата, фактите не се променят, така или иначе?
- Армутлиева може да обяснява, каквото си пожелае, тъй като живеем в демократична държава. Важен е единствено фактът, че съдът реши казуса със заробващия договор в моя полза и всеки може да се увери в това, прочитайки архива по делото.

- В тона й, коментирайки спечеленото от теб дело обаче, сякаш се долавя нескрита ирония?!..
- Нямам желание да коментирам Саня Армутлиева - тя е затворена страница в живота ми!

Връщаме малко лентата назад - в интервю през 2010 г. пред "ШОУ" Невена Цонева бе пределно откровена: "В интерес на истината, аз нямах намерение да вдигам шум около нашата "разлъка" с "Вирджиния". Саня Армутлиева обаче реши да ме клевети по медиите с абсолютно неверни твърдения от сорта на това, че предварително съм имала предложение от Слави Трифонов да ме продуцира. Доста време отказвах коментар за това на журналисти, тъй като според мен е недостойно да се злослови, но в един момент не можех да премълчавам истината, понеже навсякъде по медиите беше разпространено, колко съм "непочтена", бел. ред.

- В момента Армутлиева е жури в "X-Factor" и... оценява млади таланти! Аналогична ситуация на твоята – ти спечели подобен формат, но малко след това се появиха проблемите...
- В "Мюзик айдъл" имах честта да бъда оценявана от най-големите капацитети в нашия бизнес. Що се касае до участниците, тепърва им предстои да направят своя избор и да носят последствията от него.

- С приятеля ти – барабанистът на "Ку-ку бенд" Венелин Венков, сте от толкова години вече заедно, че сякаш сте женени. Но не сте говорили до момента за сватба. Ще има ли такова събитие? И като върнеш лентата назад – как припламна тази ваша силна любов?
- За момента няма сватба, но дори и да има, едва ли ще я направя публично достояние, това е лично. Иначе нещата помежду ни се случиха на турнето "Ние продължаваме" 2007 година, а с времето връзката ни става все по-здрава.

На 11 август Невена и Венко празнуваха своята 6-а годишнина. Интересен факт е, че барабанистът на “Ку-ку бенд” се грижи сам за вече 16-годишната си дъщеричка Паулина - плод на краткия му брак с норвежка, която обаче заминала и изоставила бебенцето, когато то било едва на три месеца.

Интервю: Анелия Попова