Първият шампион на България по Въздушна китара, Жоро „Фотото” Николов се класира девети на Световния финал по въздушна китара.

След невероятно силно представяне в първи кръг, „Фотото” се класира за втори кръг, в който се решава шампионската титла. В пряк двубой той победи опитния белгиец “Airgus”- трикратен шампион на Белгия и многократен участник на Световния финал с класирания само в първите десет.

В крайното класиране тази победа спечели на „Фотото” девето място, след като трима души с равни резултати си поделиха шестото място. Световен шампион по Въздушна китара за 2013 стана американецът Ерик “Mean Melin” Мълин, който бе един от четиримата участници от САЩ във финала.

*Ерик

По думите на организаторите и на други състезатели, които участват за пореден път, това е много голям  успех за държава, която още при първото си участие влиза в топ десет в условията на сериозна конкуренция от традиционно силни държави като САЩ, Белгия и Германия и Франция, които често влизат с повече от един състезател на Световния финал и винаги печелят позиции в първите десет.

Състезанията от Световния финал по въздушна китара се проведоха за 18-та поредна година в град Оулу, Финландия, от 21-ви до 24-ти август. Освен самия финал програмата включва Dark Horses квалификационна сесия, която дава право на всеки участник в националните шампионати от цял свят да се състезава за място на финала, дори ако не е шампион на държавата си. Тази година квотата за Dark Horses беше 5 души. Именно със спечелване на първо място в тази надпревара американецът „Mean Melin” се класира на Световния финал и с неотразимо представяне стана Световен шампион.

Следващият сезон на българския шампионат по Въздушна китара започва през пролетта на 2014 г.