Семейна икона ще пази екипа на най-новия български сериал „Вина“, чиито снимки започнаха преди седмица в една от най-известните изби в България. Филмът, който ще можем да гледаме всяка неделя по БНТ от октомври, разказва за живота на фамилия винопроизводители, като в главните роли влизат Владимир Зомбори и Елена Телбис, пише Woman.bg. Заедно с тях ще видим още Герасим Георгиев-Геро, Михаил Билалов, Параскева Джукелова, а режисьор е Виктор Божинов.

12-серийният филм разказва за млад мъж, принуден след смъртта на вуйчо си да загърби привидно подредения си живот в САЩ и да възроди винарната му. Желанието му е силно, опитът – нулев, а наследството отчайващо – залежали бъчви, дългове и работници, които скоро ще останат на улицата. Само своенравната еноложка на избата може да го измъкне от кашата, но баща ѝ се оказва скрит съдружник в бизнеса, чиито планове не съвпадат с тези на „натрапника“. Тайни и вина от миналото са на път да провалят всичко.
Драматична е не само съдбата на героите, но и тази на сценария.

Той е по идея на Симон Еди Шварц, който почина през лятото на миналата година, малко преди да стане ясно, че „Вина“ е одобрен за снимки от националната телевизия. Задачата да завършат делото на Шварц поемат Ваня Николова и Нели Димитрова, които твърдят, че не били на „ти“ с виното и лозарството преди да започнат работа по филма. След дълго проучване, се спрели на вила „Мелник“ за място на снимките, а семейната икона на собствениците-фамилия Зикатанови ще бди над екипа.

В събота вечер бяха снимките и на една от най-ефектните, но и трудни сцени от сериала-спасяването на лозовите насаждения от мана заради внезапно застудяване. Хиляди огньове бяха запалени под лозите около шатото, а такава сцена се снима за първи път у нас, въпреки че сме гледали подобни във френските и американските филми за Бургундия и Напа Вали.“На дъното на една бутилка се крие много пот и труд“, категорични са и екипът на сериала, и техните гостоприемни домакини.

Любка, Никола и тяхната дъщеря Милица отглеждат типичните на района сортове като широка мелнишка върху 300 декара и обработват около 250 тона грозде, само тяхно от лозята около шатото. 250 000 бутилки поемат за добрите магазини и ресторанти не само у нас, но и за цяла Европа, та чак до Бразилия. Виното отлежава в пясъчни тунели издълбани в хълма, върху която е разположена винарната. Те са изкопани на ръка от баща и син от района на Мелник за година и половина и гарантират естествено постоянна температура и влажност. За да отлежава добре виното над дъбовите бъчви звучи музика или естествени звуци като птичи песни.

Любителите и ценителите на хубавото вино се посрещат в дегустационната, защото винарната няма свой ресторант или хотел. Разполага и с модерна лаборатория, където ще се вихрят едни от ключовите сцени в сериала. Сценаристите са категорични, че си оставят отворени вратата за втори, а защо не и за трети сезон на „Вина“ с помощта на експертката Вили Гълъбова.

снимки:Десислава Кулелиева, БНТ