В един от най-мрачните периоди на испанската история, времето след Гражданската война, и в условията на сурови репресии на франкисткия режим, остатъци от републиканската армия, неполучили чаканата отвън подкрепа, продължават без надежда борбата в планините.

Там пътищата им се кръстосват с тези на Пастирката, наречена по-късно Вълка от Маестразго – легендарна реално съществувала личност, до чийто човешки образ Хименес Бартлет интуитивно и с талант се домогва на основата на мита и оскъдни писмени източници.

С отлично овладян съспенс, запазена марка на авторката Алисия Хименес Бартлет, в книгата ''Където никой няма да те намери“ е разкрита драмата на последния „шумкар“ в планините на Арагон, на едно човешко същество между два пола, неизменно оцеляващо между ужаса на преследването и самотата, която в този роман добива общочовешки проекции.

За Алисия Хименес Бартлет:

Алисия Хименес Бартлет (1951) е родена в Алманса и от 1975 година живее в Барселона. Носителка на наградата „Лумен“ (1997) за най-добра испанска писателка. През деветдесетте години създава образа на инспектор Петра Деликадо, главен герой на поредица романи, които я утвърждават като една от най-популярните и обичани криминални авторки в Испания. През 1999 г. е заснет тринайсетсериен телевизионен филм, посветен на приключенията на Петра Деликадо.