Полуголи тела, скъпи коли, оплетени драматични любовни сюжети – това са типичните компоненти, към които обикновено се отнася представата ни за съвременен музикален видеоклип. 

Има изпълнители обаче, които предпочитат да заложат не на толкова сигурни, но за сметка на това доста оригинални решения като анимираните клипове.

Тhe Top Stoppers направиха доста цветно и забавно видео към слънчевия си хит "Летни нощи". Клипът представлява класическа анимация, сюжетът е лежерен - точно като за сезона. Всеки един от членовете на групата разполага със свой рисуван еквивалент. Режисьор е Неделчо Богданов, популярен със сериала "Българ".

Друг интересен проект е видеоклипът на парчето "Path" (Път), което е саундтрак към комикс новелата "Бяс". Интересно е, че тук The Top Stoppers отново имат пръст, тъй като песента е в изпълнение на красивата и талантлива представителка на групата – Йоко (Yoko). Видеото е съставено от части на комикса, който е написан от Сибила Коритарева и нарисуван от Иван Коритарев. 

Първият изцяло анимиран български видеоклип е към макси-сингълът на Мария Илиева "Стерео Стая". Той излиза през декември 2002 г. По парчето дивата работи с едни от най-големите диджей от българската музиклана сцена, сред които DJ Кик и Dj Данте. По-късно Мария наименува и лейбъла, който основава, по същия начин.

Комбинация от класическа анимация, колаж, фотографии и видео в 3D среда е видеоклипът на рок царицата Милена към парчето "Куклата Мици". Цялостната визия е съобразена с иронично-саркастичния текст на песента, където певицата осмива определен сегмент от българското общество, съставен от готови на всичко в името на охолния живот момичета. Режисьор на видеото е Андрей Хадживасилев.

Един от най-скъпите видеоклипове, снимани в Бългрия, е този към песента на Еdit feаt. Picasso "It’s life". Продуцент на проекта е AveNew Productions, а режисьор на видеото е Камен Калев. Песента е била номинирана за Годишните Музикални Награди на ММ. Визията на парчето е майсторски изпипана и ни препраща в свят, съществуващ на условната граница между реалност и фантазия.