Американски съд реши, че песента на сър Елтън Джон - "Никита", не нарушава правата на Гай Хобс, автор на композицията "Наташа" за любовта между британец и украинка.

Хобс написал произведението си през 1982, докато бил фотограф на руски круизен кораб. Вдъхновението му дошло от любовна авантюра с руска сервитьорка. В песента се описва нещастната връзка на двамата по време на Студената война. Композиторът оформил авторските права и е изпратил песента на няколко компании, издаващи музика, включително Big Pig Music, но тя така и не е видяла бял свят, пише ''Всеки ден''.

През 1985 обаче Елтън Джон заедно с Big Pig Music пускат песента "Никита", която се превръща в хит в САЩ и Великобритания.

Самият Хобс твърди, че е видял за пръв път стиховете към "Никита" през 2001 и е бил поразен от сходството с неговото собствено произведение.

Затова през април 2012, Хобс завел дело в съда на щата Илинойс за нарушаване на авторските права, като ответната страна също подава жалба. Тя настоява да се отклони иска поради липса на достатъчно основания. Съдът удовлетворява това искане, което принуждава Хобс да обжалва в Апелативния съд.

Съдът обаче посочил сходните названия и теми на песните, но е решил, че законът за авторските права "не защитава идеи от общ характер, а само индивидуално изразени идеи". Така било отсъдено, че приликите в двете песни носят само общ характер, но в тях се разказват различни истории.

Правораздавателният орган достигнал до извода, че "Наташа" и "Никита" не са сходни по същество и е потвърдил решението на първата съдебна инстанция.