Любопитно
Вкусът на Великобритания с Джейми Оливър
20 юли 2013 | 08:57
Той е едно от най-обичаните телевизионни лица и един от най-известните британски експерти
Джейми Оливър е феномен в кулинарния бранш.
Тв поредицата „Вкусът на Великобритания” по 24 kitchen успява да се докосне до сърцето и душата на истинската британска кухня. В поредицата Джейми посещава Йоркшир, Ийст Мидлендс, Есекс и Източен Лондон, Бристол и Съмърсет, Южен Уелс и Шотландските острови и се потапя в традициите, които правят британската храна толкова вълнуваща.
Кулинарят спира по пътя си, за да сготви някои от невероятните образци на класически ястия от британската кухня, като пържена риба и картофи, пай „Екелфекан”, йоркширски пудинг, бристолски банички ...
Любовта на Джейми към храната се ражда още в детството му. Израснал е в Есекс, където родителите му Тревор и Сали имат семеен ресторант „Крикетиърс”, в който бъдещият готвач често помагал в кухнята.
На 16 години Оливър напуска училище и завършва обучението си в Уестминстър кейтъринг колидж. Във визитката му фигурира авторското телевизионно предаване „Голият готвач”, тв поредицата „Кухнята на Джейми”, много кулинарни книги и статии.
През 2004 г., мотивиран от лошото качество на храната във великобританските училища, Джейми се заема с едно от най-амбициозните си начинания. Той се връща в училище, за да образова и мотивира децата и работниците в кухнята да готвят и да се хранят със здравословни ястия вместо с полуготовите храни, с които са свикнали.
Англичанинът стартира национална кампания, наречена „Храни ме по-добре”, и стартира онлайн петиция за подобряване на храната в училище.
В резултат правителството отпуска средства за подобряване на качеството на храната в столовете, за обучение на готвачите и за ново кухненско оборудване. Главният проект на Джейми за 2008 г. е „Министерството на храната на Джейми” – телевизионна поредица, която показва как хора, които не могат да готвят, могат да бъдат насърчени да го правят.
Поредицата, заснета в Ротердам, изследва как приятели, роднини и колеги могат да бъдат вдъхновени да си разменят рецепти и да готвят, използвайки пресни продукти.
Освен това разположеният в центъра на града и основан от Оливър център „Министерство на храната” предоставя информация, готварски уроци и съвети на хората, които искат да се откажат от готовата храна и полуфабрикатите.
През 2009 г. талантливият готвач заминава за Западна Вирджиния, САЩ, за да започне заснемането на първата си голяма поредица за американската телевизия - „Джейми Оливър – Кулинарна революция”. А през август 2010 г. поредицата получава награда ЕМИ за „Най-добра риалити поредица”.
Луксозната верига ресторанти „Джеймис италиан” е изключително популярна във Великобритания и 15 ресторанта, които отваря през 2002 г., осигуряват обучение на младите хора на три места по света, а също така произвеждат храна от най-високо качество. Най-новият ресторант на кулинарния ас „Барбекоа” в Лондон е създаден в партньорство с американския главен готвач Адам Пер Ланг.
Коментари