Тромпетното свирене в джаза е фокусът на второто  издание на фестивала Джаз форум Стара Загора.

Под мотото „Да засвирят тромпетите! / Let the trumpets play!” ще преминат трите фестивални дни от 13-и до 15-и юни.

Джаз форум Стара Загора 2013 е първото за годината голямо джазово събитие  в България. Фестивалът вдига летвата с изключително силното международно участие в програмата си. Амбицията ни е да предложим на публиката проекти с безкомпромисно музикално качество, в които чуждестранните и българските музиканти обединяват усещането си за джаз и таланта си – обясняват организаторите. 

Изпълнители от Холандия, Унгария, Полша, Австрия, Великобритания, Русия, САЩ и Колумбия ще партнират на българските си колеги. Сред звездите от чужбина са Ерик Влуиманс (Холандия), който ще солира за Биг бенда на Българското национално радио, Жерар Презенцер (Великобритания) ще партнира на Михаил Йосифов бенд, Александър Сипягин (САЩ) ще се изяви с формацията на братя Владигерови, а Бела Салоки (Унгария) ще отдаде чест на Военния биг бенд на Стара Загора и на Dixieland All Stars. Пред старозагорската публика ще се представи и Мачей Фортуна трио от Полша.

Сред изпълнителите, естествено, най-многобройни са тромпетистите. Всеки от тях ще покаже своето майсторство, а всички участници във фестивала се обединяват около общата цел да разкрият красотата и магията на инструмента, който с право се нарича Краля на джаза.

Росен Захариев, Михаил Йосифов, Венцислав Благоев и Александър Владигеров ще демонстрират възможностите на българската тромпетна школа, подкрепени от Кути Върбанов и доайена Данчо Капитанов.

В тази своеобразна тромпетология ще звучат композиции от всички епохи на джаза: от блус и  диксиленд, през златните времена на 40-те и 50-те, та до наши дни – със  съвременни авторски композиции, етно и дори фрий джаз.

Особено внимание фестивалът отделя и на приемствеността. Ансамбълът тромпети на музикалния педагог Пенчо Пенчев ще представи старозагорската традиция на НУМСИ „Хр. Морфова”, вокалният квартет „Розов свят” ще пее заедно с Биг бенда на БНР, а „Джаз за деца с Венци Благоев” ще приобщи най-малките почитатели на жанра.

"Ако само  питаш, никога няма да разбереш какво е джаз" - Луис Армстронг. За творчеството и приноса на Сачмо и значението на тромпета за джазовата музика ще говори в беседата си проф. Владимир Радулов.

„Връзката между полския и българския джаз. Списание „Джаз форум” е темата на лекторията, която ще изнесе Владимир Гаджев.

Вход за всички фестивални събития: свободен.