Фортисимо Фамилия е музикално-образователна програма, която представи серия от семейни концерти, с които запозна децата и техните родители с музикалните инструменти от състава на симфоничния оркестър, с именити композитори и техните най-добри и подходящи за възрастта и възприятието на малчуганите произведения.

Приказките на Фортисимо Фамилия бяха разказани  от обичани български актьори, сред които Калин Врачански, Мария Силвестър, Мая Бежанска, Теодор Елмазов, Стефания Колева, Ана Пападопулу и Стефан Вълдобрев. Със своята насоченост към най-малките слушатели програмата успя да привлече стотици деца, които прекрачиха прага на най-голямата сцена за симфонични концерти у нас, зала България, и се впуснаха във вълнуващото преживяване да срещнат непозната, различна, но красива и интригуваща музика. Именно актьорите бяха тези, които създадоха по неповторим начин връзката между публиката и вълшебния свят на музиката, изсвирена от Софийска Филхармония, под диригентството на Максим Ешкенази, Павел Златаров, Найден Тодоров и Любомир Денев-син.

Солисти на програмата бяха млади инструменталисти с доказан талант и харизма, благодарение, на която успяха да запленят децата, да задържат тяхното внимание и да им разкажат повече за тромпета, флейтата, арфата, перкусиите, виолончелото, валдхорната, кларинета и цигулката.

Грандизоният финал на първия сезон на програмата се случи в два поредни дни. На 12 май (неделя) бяха разказани "Приказки за цигулка" със солист Марио Хосен, актрисата Мария Силвестър и диригент Максим Ешкенази, а на 13 май (понеделник) Фортисимо Фамилия представи първия концерт, ориентиран към тийнейджърската публика - Love Story. Участие в Love Story взеха Юлиан Вергов и Ана Пападопулу, които представиха шекспирови откъси, Веско Пантелеев-Ешкенази и Адриана Николова-Печенката, които комбинираха своите таланти и сляха изяществото на цигулковия звук с бийтбокса. Диригент беше основната движещата сила на трите програми от семейство Фортисимо (Фортисимо Фамилия, Фортисимо Клас и Фортисимо Фест) - Максим Ешкенази.

Положителна и важна оценка за Фортисимо Фамилия през изминалия сезон беше приза за "Музикален проект на годината", присъден от предаването "Алегро Виваче" на програма "Хоризонт", на базата на слушателските гласове в запитване за "Музикант на годината". На галаконцерт на 10 юни в зала "България" любителите на класическата музика могат да се срещнат с призьорите в различните категории, както и да се насладят на тяхното изкуство.

Фортисимо Фамилия се осъществява  благодарение на Фондация "Америка  за България" и в партньорство със Софийска Филхармония.

Верни на убеждението си, че класическата музика трябва да достигне до най-малките  слушатели, защото може да отвори за тях цял един нов свят, организаторите обещават есента да донесе нова серия от концерти, с която ще зарадват вече редовната си публика и почитатели, както и се надяват да намерят нови такива.

Още снимки