"Вълшебната флейта" е опера в 2 действия от Моцарт

Премиерата ѝ се е състояла през 1791 г.  

За една година „Вълшебната флейта” се играе в Австрия 100 пъти. Ролята на Папагено се изпълнява от известния за времето певец - Шиканедер, а тази на Царицата на нощта - от Йосефа Хофер - роднина на Моцарт.  През ноември 1792 г. Шиканедер обявява 100-ното поставяне на операта. Самият Моцарт не присъства на това важно събитие, тъй като умира само 2 месеца след премиерата - на 5 декември 1792 г.

Днес операта е едно от най-често изпълняваните произведения в оперните театри по цял свят. Най-известните части от операта са дуетът на Папагено и Папагена и арията на Царицата на нощта за колоратурен сопран.

В Софийската опера „Вълшебната флейта” е поставяна многократно, но специално за новата детска образователна програма, от режисьорката Юлия Кръстева, диригентът Борис Спасов и художничката Христиана Михалева е създадена адаптирана версия за деца. Действието е съсредоточено и динамично, сюжетът е пресъздаден с много хумор и настроение, главните герои са представени с най-известните си арии и ансамбли.

Сблъсъкът на добрите и зли сили, приятелството и любовта са в основата на спектакъла, от който струи много радост, светлина и оптимизъм.

Съдържание:
Младият принц Тамино попада в гората и е нападнат от една змия. Уплашен, принцът побягва, но змията бързо го настига и той пада в безсъзнание. Появяват се Трите дами на Царицата на нощта и с вълшебните си копия убиват змията. Тамино идва на себе си, разбира че е спасен и горещо им благодари. Те му показват портрета на Памина, дъщерята на Царицата на нощта. В миг Тамино се влюбва в красивата девойка. Приближава се веселият ловец на птици Папагено. Дамите дават на Тамино вълшебна флейта, а на Папагено — чародейни звънчета, които да ги пазят от опасности. Тамино и Папагено тръгват  да търсят Памина.

Памина е избягала от замъка на Зарастро. Папагено я среща и й разказва кой е, защо е дошъл, а също така и за любовта на Тамино към нея. Той подканя девойката да тръгне с него. Тамино, търсейки Памина, свири с флейтата. Щом дочува нейния звук, Папагено веднага отговаря със своите звънчета, но двамата не успяват да се срещнат. Папагено и Памина ги настига Моностатос. Негърът заповядва да ги завържат, но Папагено засвирва с чародейните звънчета и го обезсилва. Идва Зарастро, отпраща Памина в храма и обяснява на Тамино и Папагено какви три изпитания им предстоят – само така Тамино ще спечели Памина. За Папагено жрецът е отредил Папагена. Тя по- късно се появява в образа на старица, а после и в истинския си образ.

Памина спи в градината. Моностатос се промъква тихо към нея. Неочаквано се появява Царицата на нощта. Тя изгонва Моностатос и заклева дъщеря си да убие Зарастро. Памина е ужасена. Отново се приближава Моностатос. Той със заплахи иска да спечели любовта на Памина.  Идва Зарастро, който изпъжда наглия негър. Памина иска да оправдае майка си и го моли да не й отмъщава.

Тамино свири с флейтата. Водена от нейните звуци идва Памина. Но Тамино е безмълвен - това е първото му изпитание. Памина е в отчаяние от мълчанието на Тамино и иска да се самоубие. Принцът й обяснява за изпитанията и я уверява в своята любов. Двамата заедно тръгват към останалите две премеждия –  огнената и водната стихия. Тамино отново засвирва с флейтата. Под нейните звуци двамата успешно преодоляват огъня и водата и тръгват към храма, където ги чака Зарастро.

Папагено не може да се помири с изгубването на Папагена. Изпаднал е в отчаяние, но идва Папагена и двамата щастливи се събират. Царицата на нощта, трите дами и Моностатос, който им е станал съюзник, кроят план да убият Зарастро, но са сразени от силите на доброто и светлината. Зарастро, Тамино и Памина влизат в слънчевия храм. Доброто и любовта възтържествуват!

Участват:

18-ти май 2013
Участват: Димитър Станчев, Николай Павлов, Диана Василева, Милена Гюрова, Елена Стоянова, Ветка Петкова, Румяна Петрова, Кръстан Кръстанов, Рада Носикова, Николай Иванов

19-ти май 2013
Участват: Димитър Станчев, Хрисимир Дамянов, Диана Василева, Антония Иванова, Елена Стоянова, Ветка Петкова, Румяна Петрова, Кръстан Кръстанов, Надя Колева, Николай Иванов

26-ти май 2013 от 11:00
Участват: Димитър Станчев, Николай Павлов, Диана Василева, Милена Гюрова, Елена Стоянова, Ветка Петкова, Румяна Петрова, Кръстан Кръстанов, Рада Носикова, Николай Иванов

Диригент: Борис Спасов; Режисьор: Юлия Кръстева;

Можете да гледате на:

18-ти май 2013 на сцената на Софийска опера и балет от 11:00
19-ти май 2013 на сцената на Софийска опера и балет от 11:00
26-ти маи 2013 на сцената на Софийска опера и балет от 11:00
23-ти юни 2013 - Парк Военна академия от 11:00
29-ти юни 2013 - Парк Военна академия от 11:00
30-ти юни 2013 - Парк Военна академия от 11:00