През едни от най-хубавите пролетни дни – преди големите празници Лазаровден и Цветница, парковото пространство и алеите около НДК ще се оживят от едно събитие, свързано с перспективите и надеждите за бъдещото пълноценно и хармонично развитие на младежта в България.

След 6 години провеждане в НДК, през 2012 г. Фестивалът на българското образование излезе на открито - в парка на НДК, в шатри и открити демонстрации. Новият формат се оказа изключително привлекателен за посетителите, като миналата година събитието бе посетено от над 10 000 души.  Тази година то стартира на 25 април и ще продължи до 27 април в парка пред НДК и в пространствата около фонтана в подлеза на метрото. Фестивалът е място за публично представяне на образователните институции, демонстрация на техния стил и визия с активното участие на ученици, педагози и родители, възможност за пряк контакт с родители и ученици, на които предстои избор на училище.

Със занаятчийски демонстрации, творчески работилници и практически занимания ще се включи по традиция Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – 7. Майсторите на народни занаяти ще покажат на посетителите възможностите за извънкласни форми на обучение, за да привлекат младите хора към редица творчески професии. Ателиетата ще бъдат разположени в подлеза на метрото, до фонтана с големите сфери. Тук младежите ще имат възможността да участват в импровизиран куклен театър със саморъчно изработени герои, да пробват уменията си на грънчарското колело или да отлеят и декорират восъчни свещи.  Гравирането на кожа и плетенето на малки декоративни кошнички е за по-старателните и упоритите, но трудът им ще бъде възнаграден с красив предмет за празника.

Опитни майстори ще запознаят младите си гости с техниките за изработване и орнаментиране на килими, а под ръководството на професионален художник, те ще имат възможност да нарисуват първия си проект за текстилно изделие с традиционен мотив. За работата си в практическите занимания, всички  ще получат печати, с които да се класират в надпреварата за най-активни участници във фестивала.

Участници – занаятчии:
1. Ваня Янкова – фолклорни кукли
2. Даниела Петрова – керамик
3. Фирама „Арек” – грънчарство
4. Мариета Недкова- кожарство
5. Весела Василева – текстилни декорации
6. Веселина Недкова – нетъкан текстил /плъсти/
7.Мария Донева – бижутер
8. Фирма „Мариолетка” – ръчно изработени сапуни
9. Йорданка Недкова – картички и декорации от хартия
10.Емилия Димитрова Китанова - художник