Пърформансът The Digital Face, “Дигиталното лице” на американската художничка Лиз Маджик Лейзър е част от основната програма на второто издание на международния фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary.

Проектът стартира през 2012 г. в арт-центъра PS1 - една от най-старите и значими институции за съвременно изкуство в света. The Digital Face е хореографски формат, в който авторката наблюдава и анализира езика на тялото на политиците. Лиз Меджик Лейзър работи с танцьори, които пресъздават жестовете и езика на тялото на различни политици по време на техни речи. The Digital Face стъпва върху идеите на Франсоа Делсарт, който в началото на 19 в. разработва своя теория и практика на ораторското изкуство. В речника на Делсарт “digital” се отнася до пръстите на ръката.

Лиз Меджик Лейзър потвърди участието си в международния фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary през март тази година. След проучване на актуалната политическа сцена у нас, тя избра първата реч за своя пърформанс. Името на политика и коя е речта му остават тайна до вторник, когато публиката на Sofia Contemporary ще бъде провокирана да ги разпознае. В момента Лиз Меджик Лейзър търси още един български държавник и негова знакова реч, която да включи в своя пърформанс. Арт-акцията на американската авторка The Digital Face (“Дигиталното лице”) ще бъде представена два пъти - на 23 април, вторник, и 24 април, сряда, в Мраморното фоайе на НДК от 18:30 часа.