Вчера вечерта в Галерия София на Българския културен институт в Лондон се откри изложба абстрактна живопис „Символи на времето” на Васил Докев – Вадо.

Изложбата на Вадо включва колекция от 24 специално подбрани картини и продължава до 18 април. На откриването присъстваха представители на лондонските арт среди, известни изкуствоведи и журналисти. Вероятно случайно нито един представител на българската дипломатическа мисия не се появи на събитието. 

Творбите на българския художник Васил Докев-Вадо имат навика да обикалят цяла Европа, той е изключително търсен от колекционери и ценители. Последните му „мигрирали” работи бяха изложени на две култови места: в Музея на Пикасо в град Валорис – Голф Жуан на Френската ривиера и в прочутата Галерия Гая в Женева. Той е и единственият български художник, излагал някога там. Вадо е един от малкото българи, които се чувстват добре навсякъде по света, и е приет подобаващо. Не случайно, защото той е усъвършенствал своя рисунък в центъра на Стария континент – в Цюрих, Швейцария. Любимият му художник е Хуан Миро, но Вадо надскача неговите внушения, добавяйки древен и тайнствен език в картините си. Вадо е прочут с вплетените в жизнерадостните му платна старинни идеограми – древни знаци и символи. Някои галерии предлагат и специална легенда, чрез която публиката да разкрива още повече значения в картините му.

Васил Докев  Вадо е роден в София през 1964 г. След като завършва гимназията за изящни изкуства в София, е приет в Националната художествена академия със специалност Плакат. Дипломира се през 1990 г. В същата година печели стипендия на Фондация Бинц 39 за Цюрих – Швейцария, където живее до 1992 година.

Вадо има над 30 самостоятелни изложби в България и в  чужбина, включително в Националната художествена галерия - София, през 1997 г., самостоятелни изложби в Хартфорд, Кънектикът - САЩ, изложби в Цюрих, Монтрьо, Берн, Женева, Веденсвил, Килхберг, Веве, Монж - Швейцария, Виена - Австрия, Дивон ле Бен - Франция, Берлин - Германия и др. Творби на художника са притежание на редица галерии и частни колекции в Швейцария, Франция, САЩ и България.

Ето какво казват за него от Българския културен институт в Лондон:

„Творческите търсения на Вадо са към смисъла на знака, посланието на символа, силата на моста между древността и съвремието. Вдъхновен от старинните идеограми, чрез магията на своето въображение Вадо представя този свещен език в съвременен и актуален живописен изказ. Всъщност това е чувствителността на художника, не на палеографа, използващ тези символи и знаци като един философски трамплин за неговата чиста фантазия. Стилизираните геометрични форми стават фантастични, живи чрез гравирани повърхности и разкошни цветове: наивността на тревното зелено, мистерията на индиговото синьо, спонтанността на жълтото, положено направо от тубата.

Вадо умее да поднесе вълнуващите го проблеми с топлота, с живо отношение, с  привлекателна яркост, с богато въображение, като с лекота изгражда цялостни композиции от чисто абстрактни елементи. Това постига чрез добро владеене на колорита, благороден в меките съчетания, светъл и приятен. Една прелестна работа, която запазва изненадите: любовта към детайла, както и чувството за форма дават еднаква стойност на цялостната визия.

Кой символ на времето ни предлага Вадо? Нашия собствен! Публиката сама ще открие, че откровението е във всеки един от нас – а Вадо е просто съвършеният медиатор между нашите въпроси и нашите отговори. Слънце, кръст, лък, мъж и жена,  хора и животни, лодки и лабиринти са вратите, през които влизаме в пъстрия, дълбок и предизвикателен свят на един художник, удивително свързан с другите големи творци на съвременното изкуство, който ще отвори погледа и сърцето ни към вечните въпроси на околния свят, но с цвят и усмивка!”