Тази пролет VIVACOM Art Hall поставя фокус върху съвременното азиатско изкуство и в периода от април до юни ще представи три поредни изложби на съвременни творци от Изтока.

След бума на азиатските икономики в световен мащаб, източната култура добива все по-голяма популярност в целия свят. Трите последователни събития ще представят различните гледни точки на успешни съвременни творци от Китай и Южна Корея в България.

Сезонът на азиатското изкуство във VIVACOM Art Hall ще бъде открит на 1 април в 18 часа с едноседмичната изложба „Цветовете на Корея“ на Анна Ким, съпруга на Посланика на Република Корея у нас. Изложбата ще представи традиционна корейска живопис и ще бъде отворена за посетители до 7 април. Анна Х.Й. Ким е родена в Сеул, но е живяла в Париж, Брюксел, Мадрид, Мексико, където е изследвала съвременното изкуство, оказало трайно влияние върху творчеството й.

В средата на април следва основният фокус  в програмата за сезона - мащабната изложба "Нови гледни точки в китайското съвременно изкуство", с която ще бъде открит тазгодишният фестивал Sofia Contemporary. Това е първата световно значима пътуваща експозиция на китайско съвременно изкуство в Източна Европа, която ще бъде показана за първи път в София в периода 15 април - 29 май и след това ще обиколи Европа. Нейният куратор Син Донг Ченг е избрал 41 имена от най-добрите представители на китайското съвременно изкуство, които използват широка гама от медии и жанрове и са напълно различни по отношение на изпълнението в сравнение с традиционните художествени средства.

Последното за сезона събитие във VIVACOM Art Hall, посветено на Изтока, ще бъде част от фестивала DOMA ART FESTIVAL, който в първото си издание ще представи съвременното изкуство на Република Корея. Като част от фестивала в Телефонната палата ще гостуват едни от най-добрите съвременни южнокорейски автори - художници, скулптори, фотографи и пърформъри, които в рамките на 10 дена ще представят своите творби и ще проведат лекции, дебати и уъркшопи с участието на български артисти, любители и професионалисти.